
Církvi jde především o duchovní rozvoj člověka, zároveň ale chce přinášet hmatatelnou pomoc svému okolí. Pečuje o slabé a nemocné, angažuje se ve školství, věnuje se rodinám. Aby mohla lidem sloužit, musí na to mít zdroje. Proto se arcibiskupství aktivně věnuje i podnikání, a to od lesnictví a zemědělství přes nájemní bydlení až po restauraci s pizzerií. Na to vše se zaměříme v posledním dílu ze série článků, které se vážou ke zveřejnění výroční zprávy arcibiskupství za rok 2024.
„V roce 2024 vykázalo Arcibiskupství olomoucké v hlavní činnosti ztrátu ve výši 112,2 milionu korun, naopak v hospodářské činnosti dosáhlo zisku, který po zdanění činil téměř 115,2 milionu korun,“ shrnuje ekonom arcibiskupství Martin Pirkl a dodává: „Zisk z hospodářské činnosti tedy mírně převýšil ztrátu z hlavní činnosti.“
(Hlavní činnost. Duchovní činnost Arcibiskupství olomouckého spočívá v hlásání evangelia celé společnosti. S touto službou jsou spojeny pastorační aktivity, zejména vzdělávání, charitativní a kulturní akce, včetně služného (platu) kněží, oprav kostelů, údržby far a péče o další kulturní památky. Vedlejší činnost. Hospodářská činnost zahrnuje pronájmy budov a pozemků včetně lesů, finanční investice, vstupné do některých kulturně významných objektů. Jejím smyslem a cílem je umožnit existenci a rozvoj hlavní = duchovní činnosti. Hlavní činnost je povětšinou ztrátová a dotuje se ze zisku z hospodářské činnosti.)
Největší nákladovou položku přitom podle ekonoma tvoří výdaje na mzdy v hlavní činnosti arcibiskupství, tedy pro kněze a pracovníky pastoračních center. „Celkové mzdové náklady zde představují 108,6 milionu korun. Státní příspěvek v roce 2024 činil 90,4 milionu korun, zbytek je kryt sbírkou na služné duchovních (7,7 mil. Kč), mzdovými fondy (6,2 mil. Kč) a hospodářskou činností,“ popsal Pirkl s tím, že arcibiskupství v roce 2024 zaměstnávalo 489 pracovníků, z toho na plný úvazek 390 zaměstnanců.
Velká rodina malých dárců
Z potřeby zajistit prostředky na mzdy se proto v závěru roku 2024 v olomoucké arcidiecézi začalo s intenzivními přípravami na spuštění mzdového fondu Donátor. Malí dárci – donátoři – mohou pomoci snížit nebo zcela uhradit částku, kterou má na mzdy odvést farnost. Každý donátor daruje za konkrétní farnost, a zapojí se tak do velké rodiny malých dárců, kterým záleží na budoucnosti církve. „Z úvahy nad průměrným počtem účastníků nedělních bohoslužeb a potřebnou částkou, která pomůže mzdy duchovních dofinancovat, vyplynulo doporučených 600 Kč ročně. Měsíčně je to jedna padesátikoruna, cena kávy v běžné kavárně. Z toho také vzniklo heslo ‚Věnuj jednu kávu měsíčně své farnosti‘,“ shrnuje správce fondu Donátor P. Zdeněk Stodůlka.
Síť společností pro financování hlavní činnosti
Jedním z postupných kroků profesionalizace správy majetku bylo podle Martina Pirkla založení Veřejně prospěšného svěřenského fondu Arcidiecéze olomoucké. Poté byly v rámci něj založeny Arcibiskupský holding Olomouc s.r.o., ArciMetoděj s.r.o, Byty Polská s.r.o. a Kanceláře Lux s.r.o. „Každá společnost je zakládána ke konkrétním projektům. Předpokládá se další rozvoj této činnosti nákupem i developerskou činností – pořízení nájemných bytových domů, dále pak rozvojem obnovitelných zdrojů fotovoltaiky a větrných elektráren,“ doplňuje ekonom. Účelem svěřenského fondu je podpora veřejně prospěšné činnosti vykonávané především na území olomoucké diecéze, jako jsou pastorační, evangelizační, charitativní, sociální, kulturní nebo vzdělávací aktivity související s posláním církve.
Provozní výsledek arcibiskupských firem bez finančních a kapitálových nákladů (EBITDA)
(v tis. Kč)
ALSOL: největší nestátní správce lesů v republice
Společnost, která je největším nestátním správcem lesa v ČR, spravuje přes 42 tisíc hektarů lesů v oblastech jako Jeseníky, Hostýnské vrchy nebo Kroměřížsko. ALSOL se intenzivně věnuje obnově lesů po kůrovcové kalamitě, každoročně vysazuje miliony druhově pestrých sazenic. Vytěžené smrkové dříví dále zpracovávají ve svém pilařském závodě ve Vápenné, kde mu dodávají přidanou hodnotu před odesláním dřevozpracovatelům. Společnost zaměstnávají celkem 140 lidí, z toho čtyři desítky přímo v pilařském závodě, čímž významně přispívají k zaměstnanosti v regionu.
Arcibiskupské farmy: udržitelné zemědělství a regionální podpora
Arcibiskupství sdružuje trojici farem. Farma Bílčice na Bruntálsku se na více než 1 300 hektarech v podhůří Nízkého Jeseníku specializuje na rostlinnou i živočišnou výrobu v režimu ekologického zemědělství, bez použití chemických postřiků a umělých hnojiv. Farma chová 200 kusů mléčného a 100 kusů masného skotu a ročně vyprodukuje kolem milionu litrů mléka. Farma Moravský Beroun na Olomoucku hospodaří na 1 200 hektarech pozemků, rovněž v režimu ekologického zemědělství. Pěstuje především obiloviny (žito, pšenice, pohanka, oves), luskoviny a víceleté pícniny. V rámci živočišné výroby se farma soustředí výhradně na chov masného skotu s přibližně 285 kusy v základním stádě a roční produkcí asi 250 telat. Statek Chropyně obhospodařuje přibližně 500 hektarů orné půdy. Zaměřuje se zejména na produkci pšenice, ovsa, řepky a cukrovky.
Arcibiskupské zámecké víno: vinařství ze 13. století hospodaří ekologicky
Společnost je největším certifikovaným výrobcem mešního vína v ČR. Sklepy, založené v roce 1266, jsou také nejstarším vinařstvím v Česku a jedním z nejstarších v Evropě. Umístěny jsou v suterénu Arcibiskupského zámku v Kroměříži. Vinařství hospodaří na dvou vinicích – na Velehradě a v Hluku – s celkovou rozlohou 12 hektarů. Hrozny pro mešní vína pěstují bez chemického ošetření a víno vyrábějí přirozenou cestou, bez přidaného cukru, aromat, barviv nebo jiných příměsí, což zaručuje nejvyšší kvalitu.
Kristýn Služebník: široké spektrum služeb i poctivá gastronomie
Kristýn služebník působí od roku 2010 jako spolehlivý partner v oblasti služeb a nákupu pro církevní organizace, domácnosti, firmy i neziskové organizace. Poskytuje komplexní služby zahrnující správu mobilních služeb, pojištění, zprostředkování energií a IT služby. Od roku 2017 provozuje v centru Olomouce restauraci a pizzerii U Kristýna. Podnik si zakládá na kvalitních surovinách a poctivé domácí výrobě. Mouky na pizzu a na těstoviny se dovážejí přímo z Itálie a domácí výroba je samozřejmostí i u těstovin a tradičních italských dezertů.







