NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Tři odvozní soupravy usnadní arcibiskupským lesům boj s kůrovcem

By Publikováno 4. 5. 2023 Aktuality, Ekologie, Hospodaření

Lepší logistiku dříví a nová pracovní místa zajistil nákup tří odvozních souprav, které do svého provozu zakoupily Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. (ALSOL). Moderní lesnická technika s návěsem a hydraulickou rukou pro nakládku dříví v celkové hodnotě více než dvaceti milionů korun zefektivní lesní hospodaření, a i přes počáteční nákladnou investici pomůže v důsledku uspořit na nákladech za zprostředkování logistických služeb od externích dodavatelů.

„Nové odvozní soupravy značky Scania jsme pořídili pro polesí Kroměříž, Chvalčov a Mírov, kde se budou významně podílet na boji s kůrovcovou kalamitou. Nyní nemusíme být zcela závislí na možnostech externích dodavatelů a logistiku dříví si můžeme plánovat sami. To nám umožní také šetrnější přístup k lesním cestám, protože budeme více nezávislí v plánování pohybu souprav na podmáčených terénech,“ vysvětluje jednatel ALSOL Arnošt Buček a dodává, že s nákupem odvozních souprav vznikla i nová pracovní místa.

„Díky nákupu souprav jsme rozšířili kolektiv spolupracovníků o tři zkušené řidiče a zároveň jsme v naší společnosti zavedli zcela nové procesy, spojené s managementem souprav. Pro Arcibiskupské lesy a statky se tak jedná o velký posun v dlouhodobé strategii lesnického hospodaření,“ upřesňuje Arnošt Buček.

Nové soupravy lesníkům slavnostně požehnal biskup Josef Nuzík, a to přímo v sídle společnosti Scania v Olomouci. Žehnání se zúčastnili nejen zástupci vedení společnosti, ale také řidiči souprav, kteří si je rovnou odvezli do nového působiště v rámci svých polesí.

Trojice nových odvozních souprav není první lesnickou technikou, kterou Arcibiskupské lesy a statky Olomouc pořídily. V minulosti již lesníci i za pomocí dotací pořídili traktory s lesnickou nástavbou, a dokonce i jednu odvozní soupravu, která nyní působí na manipulačním skladu dříví v Jeseníkách. Všechny odvozní soupravy ve vlastnictví ALSOL disponují tahačem, klanicovým návěsem, hydraulickým nakládacím jeřábem pro manipulaci s dřevní hmotou a návěsovou točnicí pro připojení jakéhokoliv druhu návěsu.

Zdroj: alsol.cz