NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Konečně se cítím jako právoplatný člen církve

By Publikováno 14. 12. 2022 Aktuality, Zkušenosti s Bohem

Do kostela mě přivedla má současná manželka poté, co se mi první manželství rozpadlo, vypráví pro rubriku Zkušenosti s Bohem David.

K víře jsem se dostal až v dospělém věku díky manželce, se kterou mám tři děti. V dětství jsem se samozřejmě modlil s babičkou – každý večer, když jsem u ní přespával, ale víc jsem o víře nevěděl. Čas plynul a víra pro mě nic neznamenala. Poprvé jsem se oženil se slečnou, která nebyla stejně jako já pokřtěná, o víře jsme vůbec nemluvili. Věřím ale tomu, že Pán Bůh vedl naše cesty, a také proto naše bezdětné manželství nevydrželo.

Asi pět let po civilním rozvodu jsem potkal svoji současnou manželku a od té chvíle jsem začal nový život. Začal jsem s ní chodit na mše svaté do kostela a víra mě hlouběji a hlouběji pohlcovala natolik, že jsem souhlasil se sňatkem v kostele, i když jsem nebyl pokřtěný. Tím nám ale začaly těžké časy: zašli jsme na faru požádat o církevní sňatek a po vypsání formuláře nám kněz oznámil, že pokud jsem nepokřtěný a rozvedený se ženou, která je taky nepokřtěná, je pro církev náš civilní sňatek pořád platný, a proto nemůžu teď uzavřít církevní sňatek.

To byl pro nás šok. Nicméně díky naší lásce jsme se nechali oddat na městském úřadě a slíbili jsme si, že až se nechám pokřtít, budeme mít i svatbu v kostele. A jak jsme slíbili, tak se i stalo a já se konečně cítím jako právoplatný člen naší krásné církve.

David