NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Startuje další Vánoční balíček pro Ukrajinu

By Publikováno 20. 10. 2022 13 listopadu, 2022 Aktuality, Charita

Nejpozději do 23. listopadu 2022 bude Arcidiecézní charita Olomouc hledat 370 dárců pro vánoční balíčky. Přesně tolik má do projektu zařazeno sociálně potřebných dětí z dětských domovů a chudých rodin na Ukrajině. Dárky připravené českými dárci pak Charita odveze na Ukrajinu. Do akce Vánoční balíček se zapojují každý rok desítky jednotlivců, rodin, ale také organizací z různých koutů České republiky.

Arcidiecézní charita Olomouc má na Ukrajině předem vyhledané děti ze sociálně slabých rodin, dětských domovů, jsou nemocné nebo trpí nějakým druhem postižení. Letos jsou v seznamu také děti, které jsou uprchlíky z východních částí Ukrajiny. Těmto dětem zajistí dárci v ČR vánoční balíček. „Nacházíme děti, pro které to bývá často jediný dárek, který za celý rok od někoho dostanou.“ řekla k právě zahájené akci Kateřina Biolková, koordinátorka projektů Arcidiecézní charity Olomouc na Ukrajině. „Již od roku 2008 každý rok vozíme plné nákladní auto dárků. Vždy je o akci ze strany dárců velkým zájem. Někteří se ptali již koncem léta“, doplňuje koordinátorka.

O každém dítěti, zařazeném do projektu Vánoční balíček, má Arcidiecézní charita předem zjištěné informace jako jméno a příjmení, věk, výšku, velikosti oblečení a jeho osobní vánoční přání. Tyto informace pak Charita prostřednictvím webu www.darek.charitaproukrajinu.cz nabízí zájemcům o zapojení se do projektu. Dárce na základě údajů o dítěti balíček připraví a předá Charitě, která zajistí přepravu a předání balíčků dětem.

Balíček by měl mít hodnotu maximálně 2 000 Kč. Je vhodné limit dodržet. „Například v dětských domovech si děti rozbalují dárky společně a je příjemné vidět, a to i pro děti samotné, že všichni dostaly podobně hodnotné dárky,“ komentuje toto pravidlo Kateřina Biolková.

Vzhledem k věku, pohlaví a přáním dětí většinou balíček obsahuje různé hračky, oblečení a obuv (domácí i zimní, ale v cenovém limitu), různé školní a výtvarné pomůcky. Vždy by se mělo jednat o nové nepoužité věci. Každý balíček je přímo dárcem zabalen do vánočního papíru a opatřen jménem a příjmením vybraného a přiděleného dítěte, také místem odkud dítě pochází a také seznamem věcí. „Důrazně ale prosím: balíček nesmí obsahovat žádné potraviny, a to ani sladkosti. Nedodržení tohoto zákazu by nám mohlo způsobit velké problémy při převozu přes hranice,“ informuje a vybízí koordinátorka projektu.

Balíček je třeba dopravit nejpozději do 23. listopadu na některou z místních Charit zapojených do projektu. Seznam Charit je k dispozici na webu. Následně dárky poputují na Ukrajinu, kde Vánoční svátky vrcholí 6. a 7. ledna.

Vánoční balíček pro Ukrajinu je jednorázové osobní obdarování, ze kterého nevyplývá žádný dlouhodobý závazek ani pro jednu ze stran. Dárcem vánočního balíčku může být kdokoliv: jednotlivec, rodina, skupina přátel, společenství, místní Charita či jiná organizace.

Marek Navrátil, tiskové oddělení ACHO