NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

V Dřevohosticích byly zahájeny výstavy „Být nablízku“ a „Zdravotníci, děkujeme vám“

By Publikováno 18. 10. 2022 Aktuality, Nemocní

V neděli 16. října 2022 se v prostorách zámku v Dřevohosticích konala vernisáž výstav „Být nablízku“ a „Zdravotníci, děkujeme vám“.

Návštěvníci mohli si prohlednout fotografie Filipa Fojtíka, který zachytil nemocniční kaplany ve službě nemocným, seniorům a umírajícím v nemocnicích, hospicích a pobytových sociálních službách v Rajhradě, Brně, Olomouci, Holešově, Kroměříži, Praze a Ostravě.

Výstava „Být nablízku“ putuje téměř již deset let po nemocnicích a hospicích, kulturních a poutních místech celé České republiky. Bylo možné ji shlédnout např. v Nemocnici Milosrdných sester svatého Karla Boromejského pod Petřínem v Praze, v Hospici svatého Lukáše v Ostravě, v Mladotově domě na Pražském Hradě a v Sále Tomáše kardinála Špidlíka na Velehradě.

Přítomné na vernisáži zaujaly i snímky druhé výstavy s podtitulem „Zdravotníci objektivem nemocničního kaplana“, které jsou dílem Romana Nehery, nemocničního kaplana, zdravotníka a trvalého jáhna. Přibližují práci lékařů a sester na jednom z Covid oddělení ve zlínské Baťově nemocnici při jejich péči o pacienty s tímto onemocněním.

Výstava „Zdravotníci, děkujeme vám“ představuje poděkování všem lékařkám a lékařům, sestrám a ostatním nelékařským zdravotnickým pracovníkům za jejich práci a nasazení, píli a obětavost při péči o pacienty s nemocí Covid-19.

Obě výstavy putují pod záštitou Arcibiskupství olomouckého a Institutu klinické pastorační péče JSME BLÍZKO VÁM.

Zdroj: kaplan-nemocnice.cz