NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Na Velehradě se vybralo 1,1 milionu korun

By Publikováno 4. 7. 2022 11 července, 2022 Aktuality, Fotogalerie

V 19.30 začal na pódiu před bazilikou tradiční Večer lidí dobré vůle. Benefičním koncertem, kterým provedli moderátoři Marcela Augustová a Jiří Václavek, vyvrcholil první den cyrilometodějských oslav. Na Velehrad dnes dorazilo 15 tisíc návštěvníků a na charitativní projekty se vybrala částka 1 082 009 korun českých (DMS a vázané finanční dary). Peníze dostane NF ADIUVARE, který založil pražský arcibiskup Jan Graubner, a rozdělí je mezi potřebné studenty z naší země a z válkou postižené Ukrajiny.

Koncert Večer lidí dobré vůle zahájil, jako ostatně každý rok, skladbou Velkomoravský chorál „domácí“ Jiří Pavlica s Hradišťanem. Následovala píseň o lásce, v níž Jiří Pavlica zhudebnil báseň Jana Skácela (od jehož narození letos uplynulo 100 let). Hradišťan doprovodila Alice Holubová, Sbor Stojanova gymnázia, Akademický sbor Žerotín, Slovácký komorní orchestr a Filharmonie Bohuslava Martinů. Písničkář a novopečený táta Pavel Helan zazpíval o rodičovství a sbor rodičů a dětí zase o rodině. Dále předvedli hru na banduru (lidový hudební nástroj ze staré Ukrajiny) ukrajinští hudebníci Aleksei a Lili Ostapchuk. Po nich se na pódiu objevila zpěvačka Anna K. se třemi krásnými písněmi. Posledním letošním vystoupením byly skladby Antonína Dvořáka v podání Adama Plachetky v doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín a Slováckého komorního orchestru Jiřího Pospíchala.

Hosté v publiku

„Mezi pozvanými hosty byli zdravotníci, policisté, hasiči, vojáci, dobrovolníci a členové neziskových organizací, kteří pomáhají druhým. Také dorazili nejvyšší ústavní činitelé – předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radka Kovářová, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Bartoška nebo místopředseda vlády České republiky a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka,“ uvedl tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek. Poslední zmíněný, pan vicepremiér Jurečka, na pódiu promluvil o významu Velehradu: „Velehrad je klíčovým místem pro Českou republiku, naši státnost, naši víru a hodnoty. Vždycky byl duchovním i kulturním centrem Evropy. Žijeme v době, kdy dobré vůle není nikdy dost, ale poslední roky ukazují, že lidé v této zemi jsou lidmi dobré vůle.“ Jako častý návštěvník Velehradu připomněl minulé ročníky, kdy se přispívalo na lidi zasažené povodněmi, tornádem, lidi, kteří potřebují z různých důvodů pomoct.

Modlitba za vlast

Samotnému koncertu předcházela Modlitba za vlast, která se konala v bazilice ve spolupráci s Armádou ČR. Modlitbě dnes společně s Mons. Janem Graubnerem, pražským arcibiskupem a předsedou ČBK, a kardinálem Dominikem Dukou spolupředsedal také dopoledne zvolený nový administrátor Arcidiecéze olomoucké – biskup Josef Nuzík. „Pan administrátor bude navíc zítra na Slavnostní poutní mši svaté vítat všechny hosty, jakožto hlavní představitel arcidiecéze Olomouc,“ dodal Kořenek.

Velehradský farář P. Josef Čunek ve své modlitbě zmínil: „V pátek se naše země stala předsednickou zemí Rady Evropské unie. Modleme se, aby naše země přispěla k probuzení hodnot v celé Evropě, které přinesli na Velehrad svatí Cyril a Metoděj. Nejen víru, ale i vzdělání, kulturu a právní systém. Je to jediná naděje pro budoucnost Evropy. Modleme se také za mír na Ukrajině a na celém světě.“ Modlitba za vlast připomněla také 80. výročí smrti generála duchovní služby a katolického kněze Metoděje Kubáně v koncentračním táboře.

Národní pouť 2022: Slavnost sv. Cyrila a Metoděje

Dny lidí dobré vůle 2022 vyvrcholí zítra v 10:30 na nádvoří před bazilikou Slavnostní mší svatou. Hlavním celebrantem bude kardinál Michael Czerny, rodák z Brna a jeden z nejbližších spolupracovníků papeže Františka. Hudební doprovod zajistí dechová hudba v počtu cca 150 hudebníků, kteří přijedou ze všech regionů naší vlasti a po mši se přesunou na pódium u baziliky, kde budou po celé odpoledne hrát.

Zdroj: www.velehrad.eu

Fotogalerie (Člověk a Víra)