NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Olomouckou arcidiecézi povede arcibiskup Graubner do 2. července

By Publikováno 13. 5. 2022 23 června, 2022 Aktuality, Arcibiskup, Články – Graubner

Dnes papežem Františkem jmenovaný Mons. Jan Graubner bude uveden na svatovojtěšský arcibiskupský stolec v Praze v sobotu 2. července 2022 při slavné mešní liturgii od 10.00 v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

Okamžikem převzetí se Mons. Graubner fakticky ujme úřadu 37. arcibiskupa pražského a 25. primase českého. Téhož dne v 18.00 se pak pomodlí za svěřenou arcidiecézi u mariánského sloupu na Staroměstském náměstí.

Kardinál Dominik Duka se dnešním dnem stává emeritním pražským arcibiskupem a zároveň byl ustanoven apoštolským administrátorem sede vacante pražské arcidiecéze, a to až do okamžiku, kdy se nový arcibiskup ujme kanonického vedení pražské arcidiecéze. Po dobu výkonu služby administrátora pražské arcidiecéze potvrzuje kardinál Duka stávající personální obsazení jednotlivých úřadů arcidiecéze. Nadále zůstává kardinálem. Právo volit papeže mu zůstává do 80 let věku.

Arcibiskup Jan Graubner se dnešním dnem stává administrátorem olomoucké arcidiecéze až do převzetí kanonického vedení pražské arcidiecéze. Pokračuje rovněž ve službě předsedy České biskupské konference.

Zdroj: Arcibiskupství pražské