NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Nová opatření platná od 22. listopadu 2021 se bohoslužeb nedotknou

By Publikováno 22. 11. 2021 26 listopadu, 2021 Aktuality

Vláda schválila nová epidemiologická opatření, která začínají platit v pondělí 22. listopadu 2021. Podmínky na bohoslužbách ale zůstávají nezměněné. Stále platí rozestupy, povinnost nošení respirátorů, ale kontrola covid pasů nebo testů není pro mše svaté povinná.

Bohoslužby totiž nadále spadají do podmínek podle práva shromažďovacího, jak tomu bylo u předchozích úprav. Zde tedy platí tyto podmínky:

  • Rozestupy 1,5 metruKoná-li se shromáždění ve vnitřních prostorech staveb, jeho účastníci musí dodržovat, s výjimkou osob ze společné domácnosti, rozestupy alespoň 1,5 metru a před vstupem do vnitřního prostoru si dezinfikují ruce.
  • Dále platí dřívější povinnost nošení roušekVe všech ostatních v písmenu a) neuvedených vnitřních prostorech staveb, mimo bydliště nebo místo ubytování (např. hotelový pokoj), kde dochází na stejném místě a ve stejný čas k přítomnosti alespoň 2 osob vzdálených od sebe méně než 1,5 metru, nejedná-li se výlučně o členy domácnosti.

Během bohoslužeb proto nadále doporučujeme dodržování rozestupů, nošení roušek a dezinfekci u vchodu.

Jednání orgánů právnických osob jsou možná v režimu: očkování, doklad o prodělání nebo PCR test (ne samotesty nebo antigen!) ne starší než 72 hodin a organizátor má povinnost to aktivně kontrolovat.

Pro ostatní akce kulturního a jiného obdobného charakteru (včetně těch pořádaných církví mimo bohoslužby) platí, že testy už se neuznávají a účastník musí mít dokončené očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci covid-19.

Celé znění nového mimořádného opatření schváleného vládou 18. listopadu 2021 naleznete zde.

Zdroj: www.cirkev.cz