NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Olomoucká Charita hledá výpomoc do služeb pro seniory a pro lidi bez domova

By Publikováno 19. 11. 2021 Aktuality, Charita

Přes dodržování veškerých opatření zasáhla vlna koronaviru i naše pečovatelky a pracovníky v sociálních službách. Obracíme se na veřejnost s prosbou o výpomoc ve službách pro seniory a lidi bez domova. Nabízíme práci na dohodu o provedení práce (DPP) na dobu jednoho měsíce, maximálně do konce roku. Vzhledem k akutní krizové situaci ve službách není nutné vzdělání ani odborný kurz, důležitý je laskavý a empatický přístup k seniorům, chuť pomáhat a dobrý zdravotní stav, ideálně očkování nebo potvrzení o prodělání Covid-19. Nástup je možný ihned.

„Předchozí vlny pandemie Covid-19 jsme navzdory personálním výpadkům zvládli pokrýt. Našli jsme i kapacitu k návazným novým činnostem jako jsou nákupy seniorům a lidem v karanténě, rozvoj materiální pomoci a jiné. V posledních dnech se však ocitáme ve stále složitější situaci, chybí nám pracovníci, a to především v pečovatelské službě a ve službách střediska Samaritán. Rád bych požádal veřejnost a naše sympatizanty, pokud mají kapacitu, aby přišli a pomohli nám podpořit služby pro seniory a lidi bez domova,“ sdělil Petr Prinz, ředitel Charity Olomouc.

Personální výpadek se týká především pečovatelské služby a služeb pro lidi bez domova. „Budeme vděčni za výpomoc studentů, rodičů na mateřské dovolené či těch, kteří mají alespoň malou praxi s pomocí seniorům či rodinným příslušníkům. Záleží nám na každém klientovi, kterého máme v péči a kterého nemůžeme nechat bez pomoci,“ přiblížila Jarmila Pachtová, vedoucí Střediska pečovatelské služby.

Na hraně personálních kapacit se ocitá rovněž Středisko Samaritán pro lidi bez domova. „Omezili jsme provoz nízkoprahového centra a pracovníky přesunuli do provozu služeb, které nelze omezit,“ upřesnil Alexandr Dvořák, vedoucí střediska Samaritán. Jedná se zejména o pobytové služby typu azylový dům. „V tuto chvíli potřebujeme vytvořit personální rezervy pro případ, že se počty pracovníků budou dále snižovat,“ dodává Alexandr Dvořák.

Informace včetně kontaktního formuláře pro zájemce o výpomoc na Středisku pečovatelské služby ZDE.
Informace včetně kontaktního formuláře pro zájemce o výpomoc na Středisku Samaritán pro lidi bez domova ZDE.

Eva Štefková, Charita Olomouc