NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Návštěva ad limina apostolorum českých a moravských biskupů skončila

By Publikováno 15. 11. 2021 18 listopadu, 2021 Aktuality

V neděli 14. listopadu 2021 dopoledne zakončili čeští a moravští biskupové návštěvu ad limina apostolorum společnou bohoslužbou na Tiberském ostrově v bazilice sv. Bartoloměje. Hlavním celebrantem byl a kázal plzeňský biskup Tomáš Holub.

Byla to poslední z řady bohoslužeb, které biskupové denně slavili během své návštěvy „u prahů apoštolů“. Symbolicky tak zakončili svou cestu do Říma přímo u hrobu apoštola Bartoloměje, který je v hlavním oltáři kostela. V boční kapli jsou uloženy ostatky sv. Vojtěcha, kterému byla dříve tato bazilika zasvěcena, a právě zde se čeští a moravští biskupové společně pomodlili k tomuto světci za naši vlast. V bazilice, které je rovněž zasvěcena novodobým mučedníkům, se v jedné z kaplí nachází i ostatky blahoslavené Restituty Kafkové.

Na závěr arcibiskup Jan Graubner poděkoval jménem České biskupské konference všem, kteří biskupy během pobyt v Římě organizovat, doprovázeli je a pomáhali jim. „Každý tu měl své místo a všem velmi děkujeme. Milosti, které jsme tu za tento týden dostali si nyní odvážíme zpět domů a budeme se je snažit předat dál našim věřícím,“ uzavřel olomoucký arcibiskup.

Dopoledne pak biskupové odletěli zpět do vlasti a do svých diecézí.

Zdroj: www.cirkev.cz