NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

IV. velehradská literární pouť se zaměří na odkaz Bohuslava Reynka

By Publikováno 15. 11. 2021 Aktuality, Kalendář hlavní strana
Naplánovaná událost Aktuality Kalendář hlavní strana
Velehrad Mapa

Na poutním místě Velehradě se v sobotu 20. listopadu 2021 počtvrté uskuteční literární pouť. Hlavním tématem programu bude odkaz života a díla básníka a grafika Bohuslava Reynka. Součástí pouti bude mše svatá, po níž bude následovat literárně-hudební beseda.

Na programu čtvrté velehradské literární pouti bude možnost prohlídky výstavních expozic ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje (Bible pro malé i velké, Velehrad na křižovatkách evropských dějin), komorní mše svatá v kapli Stojanova gymnázia (od 15.00) a seminární program v přilehlém barokním Zimním sálu (od 16.00).

Hlavním tématem letošní literární pouti bude odkaz života a díla básníka a grafika Bohuslava Reynka (1892–1971). Účast na besedě přislíbil hudebník a dlouholetý redaktor náboženského vysílání Českého rozhlasu Karel Vepřek. Jeho recitál doplněný písněmi na motivy textů B. Reynka bude hlavním bodem programu. Účast přislíbil též muzikant Petr Hudec, zakládající člen Matice velehradské, který se v tvorbě kapely HUKL též inspiruje Reynkovou poezií. Akci bude moderovat koordinátor literární pouti Petr Slinták. Výtěžek z dobrovolného vstupného na literární besedu bude věnován na podporu tornádem zničené obecní knihovny v Moravské Nové Vsi.

Velehradská literární pouť je inspirována odkazem katolického básníka a politického vězně Karla Vysloužila (1927–2015), zakladatele někdejších svatohostýnských Poutí píšících křesťanů. V říjnu roku 2016 proběhla na Velehradě vzpomínková beseda o tomto křesťanském spisovateli. Následně vznikla myšlenka uspořádat další literárně zaměřená setkání, která by díky kulturně-duchovnímu programu nabyla ráz komorní literární pouti. První ročník byl věnován odkazu básníka a překladatele Jana Zahradníčka, druhý odkazu literáta, dramatika a překladatele Václava Renče. Třetí ročník se ohlédnul za dílem spisovatele Jakuba Demla. Letos si tedy připomínáme křesťanského umělce Bohuslava Reynka, od jehož úmrtí letos v září uplynulo 50. let.

Petr Slinták, www.velehradinfo.cz