NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Benefiční projekce divadelní inscenace „Očitý svědek“ podpoří sbírku na zvony v Přerově

By Publikováno 21. 9. 2021 27 září, 2021 Aktuality, Kalendář hlavní strana
Naplánovaná událost Aktuality Kalendář hlavní strana
Brodek u Přerova Mapa

V neděli 26. září 2021 v 16.00 se v kině v Brodku u Přerova uskuteční benefiční projekce divadelní inscenace „Očitý svědek“. Dobrovolné vstupné z akce potom podpoří sbírku na nové zvony v kostele sv. Vavřince v Přerově, které mají uctít památku obětí masakru na Švédských šancích.

Inscenace Očitý svědek je jedním z letošních projektů Národního divadla v Praze a jeho cílem je dle tvůrců ukázat „několikagenerační výpověď o tom, co může přinést lidské zlo, ale i lhostejnost a strach“. Popis hrůzné události, která se odehrála nedaleko Přerova v červnu roku 1945, je nahrána na kameru tak, aby připomínala on-line videohovor. Více informací o divadelní inscenaci najdete zde.

Organizátor promítání, farnost Brodek u Přerova, daruje dobrovolné vstupné z akce na sbírku na nové zvony v Přerově, kterou na jaře letošního roku vyhlásil spolek Přerovské zvony smíření. Na transparentním účtu se od té doby sešla částka téměř 350 tisíc korun. Cílem spolku je nejen obnovit zvony, ale také připomenout a uctít památku obětí masakru, který se pár dní po 2. světové válce odehrál na Švédských šancích.

Dárci dostanou magnetku s logem sbírky

Spolek Přerovské zvony smíření připravil ve spolupráci s komunitou Misijních sester Služebnic Ducha svatého z Přerova symbolický dárek pro ty, kteří přispějí alespoň částkou tisíc korun.

Pro dárce připravuje spolek odměnu. „Dohodli jsme se sestrou Magdalenou Lis, která působí v přerovské komunitě Misijních sester Služebnic Ducha svatého, že vyrobí magnetky ve tvaru zvonu s logem spolku. Chceme dárcům alespoň takto symbolicky poděkovat za prostředky zaslané do sbírky,“ sdělil místopředseda spolku Petr Měřínský.

Magnetky už jsou hotové a je možné si je osobně vyzvednout na faře v Přerově nebo se domluvit na jiné formě předání na e-mailu prerovskezvony@gmail.com.

Do sbírky se zapojily už desítky lidí, řada z nich kromě finančních prostředků poslala i vzkaz. „Moc děkujeme všem dárcům, kteří často připojují i své vzpomínky spojené s Přerovem i masakrem na Švédských šancích. Kromě obyvatel Přerova nás kontaktovali už i lidé
z Ostravska nebo Valašska,“ řekl předseda spolku Přerovské zvony smíření Josef Rosenberg.

Veškeré informace o sbírce a novinkách nejdete na www.prerovskezvony.com.