NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Podzimní festival duchovní hudby začíná již v neděli

By Publikováno 13. 9. 2021 20 září, 2021 Aktuality, Hudba, Kalendář hlavní strana
Naplánovaná událost Aktuality Hudba Kalendář hlavní strana
Olomouc – katedrála Mapa

Slavnostním koncertem v neděli 19. září 2021 bude zahájen 28. ročník Podzimního festivalu duchovní hudby. V katedrále sv. Václava při něm zazní velkolepé oratorium pro sóla, sbor a orchestr Antonína Dvořáka „Svatá Ludmila“.

Festival pod záštitou arcibiskupa Jana Graubnera, hejtmana Olomouckého kraje, olomouckého primátora a ministra kultury se koná ve dnech 19. září až 23. října, a to navzdory všem problémům a omezením způsobeným pandemií. Koncerty jsou opět umístěny do historicky cenných a akusticky pozoruhodných prostor spojených s duchovním, společenským a kulturním životem Olomouce.

Festival zahajuje slavnostním koncertem v neděli 19. září v katedrále sv. Václava, kde zazní velkolepé oratorium pro sóla, sbor a orchestr Antonína Dvořáka „Svatá Ludmila“. Dílo je uváděno v roce, který je spojen s 1100letým výročím úmrtí této české kněžny a chronologicky prvé české svaté. Koncert je pořádán ve spolupráci s Moravskou filharmonií Olomouc, dirigentem bude Jakub Klecker. Na provedení tohoto dramatického a rozsáhlého díla se bude podílet i Český filharmonický sbor Brno a pětice vynikajících českých sólistů.

Vzhledem k aktuálním opatřením je účast na všech koncertech možná pouze s respirátorem nebo nanorouškou, které musejí zůstat nasazeny po celou dobu koncertu. Návštěvníci koncertů se musejí při vstupu prokázat potvrzením v tištěné nebo elektronické formě o splnění jedné z následujících podmínek:

  • uplynulo 14 dní od ukončeného očkování;
  • negativní PCR test, od jehož provedení neuplynulo více než 7 dní;
  • negativní POC antigenní test, od jehož provedení neuplynulo více než 72 hodin a který byl proveden na veřejném odběrovém místě nebo jiném místě, které k tomuto úkonu má licenci a následně byl na tomto místě vyhodnocen;
  • od prodělání onemocnění covid-19 uplynula doba izolace a neuplynulo více než 180 dní od prvního pozitivního testu;
  • negativní antigenní test provedený na místě koncertu.

Je povinností pořadatelů kontrolovat, že návštěvníci koncertů tyto podmínky splňují, a protože je tato kontrola spojena s určitou časovou náročností, všichni návštěvníci se prosí o včasný příchod, v případě přímých TV přenosů (19. září a také 23. října) s alespoň půlhodinovým předstihem. Ví o podmínkách zde: www.podzimni-festival.cz/cs/koncert/covid-informace

Podrobné informace o všech koncertech naleznete na tomto místě.