NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Mše svatá k 650. výročí obce Syrovín

By Publikováno 9. 9. 2021 Fotogalerie

Mší svatou v neděli 5. září 2021 vyvrcholily třídenní oslavy 650. výročí první písemné zmínky o obci Syrovín. Hlavním celebrantem byl biskup Antonín Basler a koncelebranty P. Vladimír Mrázek – děkan kyjovský a P. Jan Šimoník – místní duchovní správce.

Poprvé se občané mohli seznámit s unikátním nálezem vzácného středověkého misálu datovaného do roku 1713 a přivezeného zakladatelem kostela obrácení sv. Pavla P. Jarošem až z daleké Čenstochové – původ knihy mohl být spojen s vládou Petra Velikého na Rusi. V tajných prostorách věže kostela byly po dlouhou dobu bezpečně uloženy i další významné latinské tisky – misály a církevní artefakty, které takto byly veřejnosti představeny poprvé, zejména s ohledem na zničení střechy kostela vichřicí Olga v roce 1968.

Slavnostní krojovaný průvod obcí do kostela vedli vlajkonoši z řad Orla a syrovínských dobrovolných hasičů, jakož i starosta obce Ladislav Halámek s manželkou, který také poděkoval za všechny rodáky a předky položením věnce u sochy Panny Marie.

Fotogalerie (Jaroslav Tupý / Člověk a Víra)