NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Charita pro Haiti

By Publikováno 19. 8. 2021 Aktuality, Charita

V reakci na silné zemětřesení, které v sobotu 14. srpna zasáhlo Haiti a vyžádalo si řadu obětí na životech, mnoho raněných a obrovské materiální škody, vyhlašuje Charita Česká republika veřejnou sbírku na pomoc lidem postiženým katastrofou.

Haiti zasáhlo v sobotu zemětřesení o síle 7,2 stupně Richterovy škály. Přírodní katastrofa poničila především jih chudé karibské země. Zničené nebo poškozené byly domy včetně nemocnic, o život přišlo nejméně 1 300 lidí, dalších více než 5 700 osob je zraněno – to je bilance prvních hodin, která zdaleka nepostihuje obrovský rozsah katastrofy. Počet obětí stále roste, mnoho lidí je nezvěstných.

Veřejná sbírka

Charita Česká republika proto vyhlašuje veřejnou sbírku na pomoc strádajícím obyvatelům Haiti nazvanou Charita pro Haiti s číslem účtu 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 179.

„Výtěžek sbírky pomůže lidem, kteří během několika vteřin přišli o střechu nad hlavou. V první fázi půjde o zajištění potravin, pitné vody, léků a provizorního bydlení. Poté přijde na řadu obnova domů,“ říká Martin Zamazal, manažer pro krizové události Charity Česká republika.

Česká Charita pomáhá na Haiti nepřetržitě od velkého zemětřesení v roce 2010. Jde zejména o rozvojové projekty Arcidiecézní charity Olomouc na podporu vzdělávání dětí, dostupnosti zdravotní péče a bydlení pro nejchudší rodiny. Více o nich na webových stránkách.

Dárcovská SMS

Přispět je možné také zasláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS CHARITASVET 30DMS CHARITASVET 60 či DMS CHARITASVET 90

Okamžitou pomoc zraněným na místě začali ihned poskytovat členové místní Caritas Haiti.

Masivní pomoc pro Haiti chystá mezinárodní organizace Caritas Internationalis, jejímž členem je také Charita Česká republika.

Zdroj: Charita Česká republika