NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Tatíček Stojan pro jižní Moravu

By Publikováno 30. 6. 2021 5 července, 2021 Aktuality

Olomoucký arcibiskup a služebník Boží Antonín Cyril Stojan by letos oslavil 170. narozeniny. Dechové a cimbálové kapely mu věnovaly písničky a ve dnech 4. až 5. července 2021 představí na Velehradě hudební CD „Písničky pro tatíčka Stojana“.

Z prodeje alba podpoříme rekonstrukci farního kostela sv. Jakuba v Moravské Nové Vsi, který byl poškozen ničivým tornádem. Moravská Nová Ves byla založena krátce před rokem 1265 cisterciáckým klášterem na Velehradě. Velehradští cisterciáci zde také postavili faru s kostelem sv. Jakuba staršího.

Na Velehradě můžete CD zakoupit u stánku společnosti „Kristýn služebník“, který je umístěn v prostranství u baziliky (vedle ambitu).

Kdo byl A. C. Stojan?

Kněz, vlastenec a politik nazývaný „tatíček Stojan“, protože byl skutečný lidumil. Vychází z modlitby a hlubokého duchovního života. Objeví se tam, kde je ho potřeba. Tu staví kostel, tam faru, tady zakládá knihovny, tam pomáhá s hasiči u požáru nebo zachraňuje z rozvodněné řeky, organizuje poutě, setká se s třemi papeži, obnovuje Velehrad a Svatý Hostýn. Šokuje svými projevy lásky. Prosebníkovi na ulici dá vlastní boty a kabát, fara je stále plná chudých lidí, kteří jsou zváni na oběd. To je Stojan.

Zdroj: www.velehrad.eu