NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Věřící v olomoucké arcidiecézi pomohou obětem tornáda

By Publikováno 28. 6. 2021 5 července, 2021 Aktuality

Podle rozhodnutí olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera bude sbírka, pořádaná při bohoslužbách v neděli 4. července 2021 ve všech kostelích arcidiecéze, určena na pomoc lidem na jižní Moravě, které postihla přírodní katastrofa.

Svou blízkost obětem tornáda v obcích na Hodonínsku a Břeclavsku přitom biskupové v čele s arcibiskupem Graubnerem, předsedou České biskupské konference, vyjádřili už v pátek, pár hodin po katastrofě. „Čeští a moravští biskupové jsou duchovně nablízku všem, kteří byli zasaženi včerejším ničivých tornádem na Hodonínsku a Břeclavsku, modlí se za oběti této katastrofy a vyzývají všechny, kdo mohou, aby pomohli s odstraněním následků této pohromy,“ uvedli (více zde). Brněnský biskup určil na pomoc obětem výnos z nedělní sbírky konané v kostelích brněnské diecéze v neděli 27. června a sbírku na tento účel vyhlásila také Diecézní charita Brno.

A na oběti přírodní pohromy myslel v neděli také papež František, který v promluvě po modlitbě Anděl Páně ve Vatikánu řekl: „Jsem nablízku lidem z jihovýchodní části České republiky, které zasáhlo silné tornádo. Modlím se za zemřelé a zraněné a všechny ty, kteří museli opustit své velmi poničené domovy“ (více zde).

(ilustrační foto: brněnský biskup Vojtěch Cikrle na návštěvě v Moravské Nové Vsi, autor: Jan Buchta)