NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Prosme Stojana o zastavení pandemie, vyzval arcibiskup Graubner

By Publikováno 15. 3. 2021 7 května, 2021 Aktuality

V rámci oslav jubilejního roku svého předchůdce Antonína Cyrila Stojana celebroval v neděli 14. března 2021 současný arcibiskup Jan Graubner mši svatou ve Stojanově rodišti, Beňově na Přerovsku.

Lidem shromážděným ve zdejším kostele i všem, kdo mši svatou sledovali v přímém přenosu na televizi Noe, přitom připomenul, že letos slavíme nejen 170 let od Stojanova narození, ale také 100 let od jeho jmenování do čela arcidiecéze. „Není ale slavným proto, že se stal biskupem – biskupem se stal proto, že už tehdy byl slavný pro způsob, jak žil evangelium. Váš rodák nám všem ukázal, že cesta ke slávě vede přes utrpení, kříž a službu,“ zdůraznil a připomenul také Stojanovo působení v politice. „Byl ovšem politikem nového typu: nechal se zvolit, aby sloužil chudým a potřebným,“ dodal arcibiskup Graubner.

Připomněl také některé okamžiky ze života svého předchůdce. „Když pořádal pouti, staral se o ubytování druhých, ale sám spal vsedě na schodech, zabalený do maminčina vlňáku. Za patrona by ho klidně mohla mít Česká pošta, protože jí dal spoustu práce: v archivech najdeme téměř 90 tisíc jeho dopisů. Jsou většinou velmi stručné, věcné a za každým stojí kus práce. Přičinil se o založení 112 duchovních správ, stavbu 139 nových kostelů a 64 nových far, významně pomohl s opravou 159 kostelů a 29 far a zasloužil se také o o obnovu velehradské cyrilometodějské tradice i zvelebení Svatého Hostýna,“ vyjmenoval současný olomoucký arcibiskup.

Probíhající proces Stojanova blahořečení nyní podle něj vyžaduje modlitby věřících a také potvrzení zázraku. „Sám mám poměrně čerstvou zkušenost: když jsem byl před Vánoci hospitalizován s koronavirem, mnoho lidí za mě prosilo na Stojanovu přímluvu. Dnes proto děkuji Bohu, děkuji Antonínu Cyrilu Stojanovi a děkuji také všem, kdo se za mě modlili,“ zdůraznil arcibiskup Graubner a dodal: „Když se hodně lidí bude dál poctivě modlit, snad se přeplněné nemocnice vzchopí, pandemie se zastaví a lidská srdce se obrátí k Pánu.“