NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Nezodpovědní turisté a sportovci přidávají vrásky nejen horské službě, ale i lesníkům

By Publikováno 2. 2. 2021 Aktuality, Hospodaření

Sněhová nadílka a především dlouhotrvající lockdown přilákali do Jeseníků návštěvníky z celé České republiky, kteří vyráží do hor za sportem i nevšedními zážitky. Mezi ně patří stále oblíbenější bivakování ve sněhu a skialping. Nezkušení či nezodpovědní jedinci však mohou zaměstnat horskou službu, ale také přidělat starosti lesníkům.

Odpadky zahrabané do sněhu či ohniště uprostřed lesa, takové jsou mnohdy pozůstatky po nocležnících, které učarovalo kouzlo zimního bivakování pod širákem. Mnohdy však zavítají i do přísně chráněných území, kde podle zákona nesmí opouštět vyznačené trasy. V horším případě na takových místech zakládají ohniště.

„Lidé přespávající v lese i v zimních měsících patří k aktuální situaci, kdy to každého táhne do přírody. My to samozřejmě respektujeme, ale je potřeba dodržovat legislativu a samozřejmě i vlastní bezpečnost. Nocležníci v chráněných oblastech, na těžebně výrobních pracovištích nebo takoví, kteří po sobě zanechají odpadky či ohniště si koledují o problém,“ popisuje vedoucí polesí Domašov u Bělé pod Pradědem Jan Ťulpík s tím, že během kontrolních cest v rámci polesí pravidelně potkává bivakující turisty.

Větší starosti ale lesníkům dělají skialpinisté, kteří na lyžích vjíždí do lesních porostů a na prudké členité lesní svahy.

„Ačkoliv je na holých stráních sněhu dost, v lesích toho sněhu tolik není. Když pak skialpinista vyrazí do lesního terénu, jeho hrany lyží poškozují přírusty a kmínky maldých stromků. Nemluvě o tom, že riziko úrazu je v takovém případě mnohonásobně vyšší, než při vysoké sněhové pokrývce,“ říká na závěr Jan Ťulpík z Arcibiskupských lesů a statků Olomouc s.r.o. (ALSOL).

Lesníci proto apelují na turisty a sportovce, aby při návštěvě hor mysleli na své zdraví a životní prostředí.

Dagmar Málková, ALSOL