NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Na zemřelou herečku Hanu Maciuchovou vzpomínají také věřící v Olomouci

By Publikováno 27. 1. 2021 Aktuality

Herečka Hana Maciuchová, která po dlouhé a těžké nemoci zemřela v úterý 26. ledna 2021 v Olomouci, přednedávnem spolupracovala také se zdejším arcibiskupstvím: před třemi lety se podílela na vzniku audioknihy o arcibiskupu Matochovi.

S příběhem Josefa Karla Matochy, který téměř celé své působení v čele olomoucké arcidiecéze strávil jako vězeň komunistického režimu, v naprosté izolaci od okolí, seznámila posluchače Maciuchová, která se narodila v nedalekém Šternberku a v Olomouci vystudovala gymnázium, také při slavnostním setkání v březnu roku 2018. Dramatický příběh nekrvavého mučedníka Matochy přednesla v rámci každoročního festivalu Paschalia Olomucensia.

O několik měsíců později pak ve spolupráci s Českým rozhlasem vznikla také audikoniha věnovaná Matochovi, od jehož smrti letos v listopadu uplyne 60 let. „Bylo pro mě zjevením potkat se s příběhem člověka, o kterém dosud tak málo víme. Jeho nezlomný postoj, pevná vůle, neutuchající víra v pravdu a lásku jsou mi hlubokou inspirací,“ uvedla tehdy o práci na knize Hana Maciuchová.

„Každým rokem mi od té doby posílala nádherná vánoční přání. V tom posledním se de facto loučila s tímto světem, což jsem pochopil až včera, když jsem se dozvěděl o jejím úmrtí,“ uvedl iniciátor festivalu Paschalia Olomucensia Josef Kořenek a dodal: „Když před třemi roky navštívila Arcibiskupský palác, prohlédla si ještě před slavnostním večerem věnovaným arcibiskupu Matochovi společně s arcibiskupem Janem Graubnerem místnosti, kde byl arcibiskup Matocha vězněn. Její přednes byl toho večera mimořádný a těší mě, že se tento příběh v jejím podání podařilo převést také do knihy jako trvalou památku nejen na arcibiskupa Matochu, ale také na paní Maciuchovou, která se svým rodným regionem vždy udržovala živý vztah.“