NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Blok expertů na Caritas-VOŠs představí krizi ve Středoafrické republice

By Publikováno 25. 1. 2021 Aktuality, Přednášky, Školy

Dá se na krizi zapomenout? A s čím se potýkají humanitární pracovníci, kteří působí ve Středoafrické republice? Nejen na tyto otázky budou odpovídat hosté Bloku expertů, který pořádá CARITAS – Vyšší odborná škola sociální Olomouc v prvním únorovém týdnu, tentokrát pod názvem „Krize ve Středoafrické republice aneb Případ zapomenuté humanitární krize“.

Přednášky, které letos budou probíhat online, jsou určeny studentům sociální a humanitární práce, zváni k účasti jsou ale všichni zájemci z řad odborné i laické veřejnosti. Během pěti dnů (1.–5. února 2021) budou mít posluchači možnost seznámit se se sedmi přednášejícími, kteří se podělí o své zkušenosti z terénu. Mezi hosty bude např. Ludmila Böhmová, spoluzakladatelka jediné české neziskové organizace (SIRIRI o.p.s.), která se angažuje již 15 let ve Středoafrické republice, nebo Jana Bauerová, která je koordinátorkou komunikace projektu Missing Maps pro Lékaře bez hranic. Během jejího workshopu se studenti zapojí do tzv. mapathonu, tedy vytváření mapy krizemi ohrožených oblastí podle satelitních snímků.

V Bloku expertů letos přivítáme také dva zahraniční hosty. Ve středu 3. února bude mluvit o výzvách a perspektivách poskytování zdravotní péče v uprchlických táborech středoafrický lékař Cédric Ouanekpone a jeho přednáška bude v angličtině. Druhým zahraničním hostem bude Aurelio Gazzera, misionář a kněz řádu karmelitánů, který více jak 25 let žije ve Středoafrické republice. Aurelio Gazzera osvětlí roli náboženských a církevních organizací při mediaci a budování míru v konfliktech, které s náboženstvím souvisejí. Tato přednáška bude tlumočena z francouzštiny do češtiny.

Více informací k akci najdete na webu nebo Facebooku školy.

Kateřina Opatrná, Caritas-VOŠs