NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Koncert z Arcibiskupského paláce byl poděkováním „hrdinům z první linie“

By Publikováno 22. 1. 2021 Aktuality, Charita, Fotogalerie, Hudba, Nemocní

Ve čtvrtek 21. ledna 2021 proběhl ve slavnostní dvoraně Arcibiskupského paláce v Olomouci „Tříkrálový koncert pro Hrdiny z první linie“. Jako poděkování všem bezejmenným hrdinům, kteří v tomto čase denně nasazují své životy v boji proti koronaviru, ho připravilo oddělení kultury Odboru cestovního ruchu kultury a sportu magistrátu města Olomouce ve spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým.

Streamovaný koncert, na kterém zazněly skladby z autorské dílny J. S. Bacha, W. A. Mozarta, H. Purcella, J. A. Bendy nebo A. Vivaldiho v podání souboru Camerata Classica a sopranistky Markéty Israel Večeřové s průvodním slovem Vladimíra Hrabala, byl poděkováním všem lidem bojujícím proti pandemii za jejich obětavou práci. Sledovat ho bylo možné on-line na webu města a na YouTube.

S poděkováním vystoupila náměstkyně primátora statutárního města Olomouce Markéta Záleská a vyjádřila vděčnost všem lékařům, zdravotním sestrám, hasičům, policistům a sociálním pracovníkům. Biskup Antonín Basler pak slova díků vztáhl i na nemocniční kaplany a pastorační asistenty Charit. „Bude ale záležet také na nás, abychom zdravotnické pracovníky nenechali upracovat se k smrti,“ dodal a citoval poté z listu jednoho kněze a zdravotníka: „Jsme na hranici našich možností. Proto potřebujeme přerušit další přenos viru. Vytváření bariér pomohlo, není to ale trvalé řešení. Proto je zapotřebí očkování, aby se virus neměl kde uchytit. Pokud se nenechám očkovat, mohu nést odpovědnost za ty, kdo se kvůli mě nakazili a zemřeli,“ shrnul. Třetí řečník, ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt, pak poděkoval zejména charitním pracovníkům a do dalšího boje s nemocí popřál mnoho sil a pevné zdraví.

Fotogalerie (autor Daniel Schulz)