NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Novoroční přání arcibiskupa Jana Graubnera

By Publikováno 1. 1. 2021 23 června, 2022 Aktuality, Články – Graubner

Ve svém novoročním pozdravu vyjadřuje olomoucký arcibiskup a předseda České biskupské konference poděkování všem, kdo skutkem nebo modlitbou bojují se současnou pandemií, a všem přeje požehnaný nový rok. Ten bude v olomoucké arcidiecézi věnován mimo jiné připomínce arcibiskupa A. C. Stojana, mariánského a cyrilometodějského ctitele se zásluhami o povznesení poutních míst Svatého Hostýna a Velehradu.

V den, kdy slavíme slavnost Matky Boží Panny Marie a také státní svátek České republiky: Den obnovy samostatného českého státu, jsem myšlenkami opět na Velehradě, na místě, které nám dává tolik inspirace a naděje pro náš život.

Rád využívám této příležitosti, aby znovu poděkoval všem, kteří se starají o zvládnutí současné pandemie v celé naší vlasti a zvláště těm, kteří i mně osobně věnovali péči v nemocnici, stejně jako děkuji všem, kteří se za uzdravení modlili. Velká část těchto prosebníků byla prostřednictvím svých počítačů duchovně shromážděna u hrobu služebníka Božího Antonína Cyrila Stojana na Velehradě, protože věří v jeho mocnou přímluvu. Právě v tomto roce si připomeneme sté výročí jeho jmenování arcibiskupem olomouckým.

Děkuji všem, kteří si v současné náročné době uvědomují svou spoluodpovědnost a nepříjemná omezení přijímají s moudrostí, která otevírá nové možnosti budování vztahů i vzájemné pomoci a ukazuje nové cesty rozvoje. Krize není zeď, ale pro ty, kteří se nechtějí jen vracet do minulého stavu, je velkou příležitostí k novému rozvoji.

Všem lidem dobré vůle přeji, aby celý rok, do kterého dnes vstupujme, byl opravdu požehnaný.

S pokorou i naléhavostí vyzývám k modlitbě za úplné zastavení pandemie a za návrat lidských srdcí k Bohu. Velehradská Modlitba za vlast, která je v krátkém přiloženém videu, nás může inspirovat. Byla věnována všem, kteří pracují v první linii.

+ Jan Graubner