NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Vánoční a novoroční pozdrav adresovaný všem lidem dobré vůle, žijícím na území Čech, Moravy a Slezska

By Publikováno 23. 12. 2020 3 ledna, 2021 Aktuality

Přinášíme poselství českých a moravských biskupů k nadcházejícím vánočním svátkům.

Vážení a milí přátelé,

čas vánočních svátků tentokrát završuje letošní neobvyklý a zvlášť náročný rok. S upřímností Vám všem sdělujeme, že jsme na Vás během něj mysleli způsobem, který je nám, křesťanům vlastní: modlili jsme se za Vás. Jsme si vědomi, že na každého z Vás nějak dopadá tíha epidemie a vládních opatření. Styl života se změnil nám všem. Nechceme hned tvrdit, že změna nastala pouze k horšímu. Uvědomili jsme si, díky všem omezením, že náš vlastní život může mít i skromnější a střídmější podobu. Soucítíme se všemi nemocnými, bolí nás ztráty životů těch, kteří chorobě podlehli, a toužíme potěšit dobrým slovem všechny jejich blízké a pozůstalé. Vysoce oceňujeme nasazení zdravotníků a všech, kteří bojují s epidemií. Jim projevujeme vděčnost a za všechny se modlíme.

Vánoční svátky s sebou nesou i krásnou tradici: účast na půlnoční mši. Nyní se ocitáme v situaci, kdy pravděpodobně nebude možné, z důvodů již zmíněných opatření, aby tyto bohoslužby navštívili všichni, kteří byli zvyklí na ně na Štědrý den chodívat a ve všech kostelích, které si oblíbili. Duchovní v našich farnostech se budou snažit kromě půlnočních, v rámci dovoleného a možného, během vánočních svátků otevřít kostely pro individuální návštěvu betlémských jesliček, ke slyšení vánočního slova či duchovní hudby. V žádném případě Vás nechceme připravit o vše neoddělitelně patřící ke slavení Vánoc, ke Štědrému dni a jeho noci. Zároveň bychom byli neradi, aby nynější situace oslabila duchovní základ těchto svátků. Dítě v jesličkách život nejenom symbolizuje, ale přímo nám jej přináší a dává. V Betlémě se rodí naděje, spása, radost z Boží lásky ke všem lidem. V Betlémě se rodí také naše láska a pozornost k druhým a jejich k nám. Kdy jindy bychom měli toto poselství vnímat více než na konci roku plného strachu a nejistoty? Proto Vás zveme k jesličkám a do kostelů, zveme Vás, abyste i přes přísná opatření a při jejich zachování oslavili Vánoce spolu s námi! Při této příležitosti se ptejme nejen na to, co nám letošní rok vzal, ale také co nám dal: například poznání, že v každém z nás je skryté dobro, které chce Bůh plně rozvinout. Každopádně zde platí, že kdo hledá odpověď, nalezne ji.

Prosíme, přijměte od nás na závěr tohoto pozdravu přání pokoje a radosti, Božího požehnání. Je určeno Vám i Vašim drahým blízkým, především Vašim rodinám, a obzvláště všem trpícím, nemocným a opuštěným. Ze srdce Vám na Bohu vyprošujeme i jeho ochranu a pomoc do nového roku 2021.

V úctě Vás zdravíme

Římskokatoličtí biskupové Čech, Moravy a Slezska a řeckokatolický apoštolský exarcha

21. prosince 2020

Zdroj: www.cirkev.cz