NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Blíží se podzimní Sbírka potravin. Potřebných během pandemie přibylo

By Publikováno 18. 11. 2020 Aktuality, Charita

V sobotu 21. listopadu 2020 se uskuteční celorepubliková dobročinná akce „Sbírka potravin“. Tradičně se ve spolupráci s Charitou Olomouc zapojí i některé olomoucké prodejny.

Kvůli pandemii koronaviru byla jarní sbírka zrušena a zásoby v potravinových bankách se značně ztenčily. Naopak vzrostl počet těch, kteří trpí nedostatkem jídla nebo si nemohou dovolit zakoupit potřebné drogistické zboží. Z toho důvodu se organizátoři rozhodli za omezených podmínek sbírku na podzim uskutečnit. Charita Olomouc bude letos sbírat potravinové dary v obchodech Globus a Lidl (Lazecká).

Sbírka proběhne za dodržení příslušných hygienických opatření, tedy s menším počtem pracovníků Charity a dobrovolníků, kteří dřív oslovovali nákupčí přímo na prodejně. „Abychom nebyli v přímém kontaktu s nakupujícími, nebudeme s dobrovolníky rozdávat propagační materiály. Z toho důvodu se obracíme s prosbou na každého, ke komu se tato zpráva o sbírce potravin dostane, aby nám pomohl oslovit kohokoliv v okolí, nebo akci sdílel na sociálních sítích,“ přibližuje situaci koordinátor Centra dobrovolnictví a materiální pomoci Charity Olomouc Filip Holík.

Potravinové dary bude možné předat v zapojených obchodech dobrovolníkům do speciálních nákupních košíků přímo u pokladen. Nejvhodnějšími příspěvky jsou jako každý rok trvanlivé potraviny, konzervy nebo hygienické zboží. „V kamenných obchodech budou moct lidé darovat zboží od 8 do 18 hodin, dary lze také přinést přímo k nám na Charitu, sběrné místo připravíme v prostorách Bistré krávy a prodejny Dobrodruhá,“ doplňuje Filip Holík. Na portálech Rohlík.cz a i Tesco Sbírka potravin běží od 16. listopadu do 1. prosince.

Bez potravinové pomoci by neměly moje děti co jíst
(příběh Moniky z Olomouce)

„Mám dvě děti, Aničku a Tomáše. Když vláda uzavřela školy, musela jsem s dětmi zůstat doma a pobírat ošetřovné. To ovšem pokrylo jen nájem a na další nezbytné věci už finance nezbývaly. Situaci ještě hodně ztížila skutečnost, že otec Aničky a Tomáše dlouhodobě neplatil výživné. Sama jsem nikdy neměla problém s placením nájmu a dalších povinných plateb, bohužel v době krize to už pro mě není možné. Nejvíce tím trpí moje děti, kterým bych bez pomoci nemohla dopřát ani teplý oběd.“

Eva Štefková, Charita Olomouc