NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

I za koronaviru skauti zvelebují okolí kostela ve Staré Vodě

By Publikováno 2. 11. 2020 Aktuality, Památky

Jarní problémy s koronavirem částečně omezily účast na květnovém pracovním víkendu, kdy se skautů sešlo „jen“ 37. I tak se ale udělal kus práce. A najednou tu byl začátek října a čekali jsme, kolik pracantů přijede tentokrát.

Bylo to příjemné překvapení, když již v pátek večer se utábořilo ve stanech 64 skautů a skautek v okolí starovodského kostela. Věkové složení od 12 do 70 let z oddílů Dub nad Moravou, Olomouc, Velký Týnec a Čechovice. A v sobotu dorazilo ještě dalších 5.

Počasí nám přálo a i při sobotním silném větru se na nás smálo sluníčko. Rozdělili jsme účastníky do menších skupin, které pracovaly odděleně na ploše celého areálu poutního místa. Tradičně se děvčata vydala na hřbitov, kde bylo potřeba posekat trávu, vyhrabat listí a upravit hroby. Velká síla kluků se zapojila do odstraňování rumiska ze vchodu do bývalého kláštera, který leží v troskách. Chceme tak zlepšit přístup návštěvníků ke klášterní studni a průchod do klášterní zahrady.

Další skupina se zapojila do vysekávání náletových křovin v okolí studny a na čelní straně kláštera. Dva sekáči s křovinořezy se pustili do travního porostu kolem kostela, kolem rybníka a pomníku padlých z první světové války. Skautky a mladší kluci hrabali a vyváželi trávu od kostela a uklidili jsme zbytky písku po zednických opravách. Sekáči se odpoledne přesunuli ke Královské studánce a i kolem ní se udělal pořádek.

Na podzim loňského roku jsme začali pracovat na stavbě nové boudy na uložení nářadí a dalších potřeb pro naši práci. A tentokrát jsme dokončili dlažbu kolem boudy. Členové spolku Lubavia nám pomohli s dokončením štítu budovy a jejich zásluhou je čelní střecha pokryta přírodní břidlicí.

Po večeři jsme se shromáždili pod klenbou kostela se zapálenými svíčkami a zhodnotili své pracovní úsilí. Potom jsme se vydali ve světelném průvodu ke Královské studánce, kde jsme připomněli historické mezníky tohoto zajímavého místa a na závěr zazpívali skautskou večerku. Svíčky jsme pak roznesli na místa kde jsme přes den pracovali, ke křížům a pomníkům. Večer se potom sedělo u táboráku a zpívalo s kytarou. Nedělní ráno přišlo s deštěm a tak jsme balili mokré stany a rozjížděli se domů.

 Jan Pečínka