NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Silný vítr na Jesenicku lámal stromy, nebezpečí stále přetrvává

By Publikováno 5. 10. 2020 Aktuality

Víkendová vichřice si na své konto připíše několik tisíc popadaných stromů a desítky zablokovaných silnic. Již v průběhu víkendu hasiči spolu s lesníky Arcibiskupských lesů a statků Olomouc odklízeli větve a kmeny stromů z hlavních tahů, ale jejich práce ještě nekončí. Nejhorší situace je v lesnickém úseku Bradlo na polesí Rejvíz, kde i v průběhu pondělí vládne silný vítr.

„Chtěli bychom upozornit řidiče i návštěvníky lesa, aby zvážili cestu na Rejvíz, protože zde momentálně bojujeme s následky silného větru. Lidem hrozí nebezpečí nejen na silnicích, ale především v lesích. Průběžně odklízíme popadané stromy a mapujeme riziková místa v lese, kde hrozí pád kmene či větví. Práci nám však komplikuje přetrvávající vítr, proto se do práce naplno pustíme až po utichnutí vichřice,“ komentuje aktuální situaci vedoucí polesí Rejvíz Libor Petřík a dodává, že konkrétní vyčíslení škod budou mít k dispozici nejdříve v průběhu úterý.

Menší nebezpečí hrozí i v dalších lesních porostech ve správě Arcibiskupských lesů a statků Olomouc. Větrná smršť se přehnala také v lesích na polesí Vápenná nedaleko Javorníku, kde lesníci právě mapují škody. „Upozorňujeme návštěvníky lesa, aby dbali maximální opatrnosti, nebo nejlépe vůbec nevstupovali do lesa, dokud se nám nepodaří odklidit poškozené a vyvrácené stromy,“ uzavírá vedoucí polesí Vápenná Vlastimil Koňařík.

Dagmar Málková, ALSOL