NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Obnovujeme živobytí na severu Iráku

By Publikováno 10. 8. 2020 Aktuality, Charita

Charita Česká republika spustila v březnu 2020 nový projekt, jehož cílem je podpora živobytí zranitelných rodin jak v městských, tak venkovských částech provincie Ninive na severu Iráku. Soustředíme se na komunity kolem měst Karakoš, Karemlaš a Bartella 30 minut jihovýchodně od Mosulu a 50 minut severozápadně od Erbílu.

Duben 2020 přinesl další problémy do života rodin, které již tak mají potíže se zajištěním základních potřeb. V reakci na šíření nemoci COVID-19 vyhlásily vlády Iráku a regionu Kurdistánu dlouhodobý zákaz cestování mezi provinciemi. Omezené možnosti pohybu značně zpomalily ekonomické aktivity a ovlivnily hlavně ohrožené skupiny obyvatel, jako jsou matky samoživitelky nebo lidé závislí na denním výdělku. Charita Česká republika proto zaměřila své aktivity na ty nejzranitelnější z nich.

Díky existujícím vztahům s místními komunitami a obcemi se Charitě podařilo získat seznam ohrožených rodin. Aktuální situaci více než 350 rodin jsme pak detailně analyzovali, aby bylo možné přednostně pomoci těm nejchudším, neúplným rodinám a dalším zranitelným skupinám. Charita také získala od obcí povolení poskytnout školení malým skupinám posluchačů.

Jednou z příjemců pomoci se tak stala Anwar, která se sama stará o dvě děti a staré rodiče. Její život se od základů změnil, když ji invaze Islámského státu oddělila od manžela. Naštěstí ji podporují příbuzní, díky nimž se jí podařilo získat akademické vzdělání. Athra je dalším příkladem životní síly a odolnosti. Je to matka nezletilé dcery, která se nevzdala snahy pracovat navzdory místním zvyklostem.

Anwar a Athra se v současné době účastní školení životních a obchodních dovedností, které organizuje Charita. V srpnu jejich skupiny obdrží tablety pro kombinovanou online a prezenční výuku. Akreditovaný školitel jim pomůže vytvořit a otestovat jejich obchodní nápady v prostředí skutečného světa, a pokud budou úspěšné, obdrží malé granty pro nastartování svého podnikání.

Charita zároveň vyhlásila program na podporu malého a středního podnikání. Na konci července vyprší uzávěrka a poté podpoříme nejaktivnější mladé ženy a muže při rozšiřování jejich podnikání a tvorbě pracovních příležitostí pro ostatní. Ve venkovských oblastech jsme zároveň dokončili výběr zemědělců, kteří obdrží skleníky a další zemědělskou výbavu. Skleníky se právě staví a plánujeme v nich vysadit okurky a další zeleninu ještě tento měsíc.

Aktivity poběží do letošní zimy a celkem pomohou téměř 600 zranitelným Iráčanům. Projekt Podpora udržitelného živobytí a možností příjmu pro zranitelné rodiny navrátilců v guvernorátu Ninive byl podpořen Českou biskupskou konferencí.

Zdroj: Charita ČR