NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Návštěvníků méně, spokojenost ale maximální, zní po Noci kostelů

By Publikováno 13. 6. 2020 17 června, 2020 Fotogalerie, Památky

Ve 145 kostelech, kaplích a modlitebnách, které se v olomoucké arcidiecézi v pátek otevřely při dalším ročníku Noci kostelů, evidovali organizátoři ze sedmi zapojených církví celkem na třicet tisíc návštěvnických vstupů.

„Letošní ročník byl pochopitelně ovlivněn doznívajícími opatřeními v souvislosti s nemocí covid-19, a počet návštěvníků tak nedosahoval počet z předchozích let. Důležité ale je, že lidé i organizátoři byli spokojení – někteří dokonce až nadšení z toho, že vůbec někdo přišel. A to není málo,“ hodnotí diecézní koordinátor Noci kostelů Lubomír Nágl.

Akci v olomoucké arcidiecézi zahájilo v 18.00 setkání v olomoucké modlitebně Bratrské jednoty baptistů. Přítomni mu byli zástupci některých zúčastněných církví: biskup Antonín Basler za katolickou církev, kazatel Petr Coufal z Bratrské jednoty baptistů, farář Jaroslav Křivánek z Církve československé husitské a farář Jan Lukáš za Českobratrskou církev evangelickou. Instituce veřejné správy, které se na pořádání podílejí svým finančním příspěvkem, zastupovali hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

„Noc kostelů je příležitost dát lidem nahlédnout do míst, která svědčí o tisíciletém duchovním dědictví Moravy. A letos je to i čas, kdy chceme děkovat za to, že se do kostelů můžeme postupně vracet. Vedle mnoha pestrých programů, které pořadatelé s nadšením připravili, tak nabízíme především samotné chrámy a prostor ticha v nich,“ shrnul své pozvání na Noc kostelů biskup Antonín Basler.

Při zahájení byl představen také tištěný průvodce, s nímž se návštěvníci mohou vydat na místa spjatá v Olomouci s osobní přítomností tří světců. Připravilo ho arcidiecézní Centrum pro kulturu k letošnímu jubilejnímu roku, kdy si připomínáme 400 let od mučednické smrti sv. Jana Sarkandra a zároveň 25. výročí jeho svatořečení papežem sv. Janem Pavlem II. v Olomouci, dále 100 let od narození sv. Jana Pavla II. a také 30 let od příjezdu sv. Matky Terezy do Olomouce. Lidé tak mohou nejen v rámci Noci kostelů projít ve stopách zmíněných světců katedrálu, Arcibiskupský palác, kostel sv. Michala, Sarkandrovu kapli nebo sloup Nejsvětější Trojice se Sarkandrovou sochou.

Olomouc – Arcibiskupský palác: vystoupení dětí z Církevní mateřské školy Ovečka (foto Dominik Novák / Člověk a Víra)

Olomouc – Sarkandrova kaple (foto Dominik Novák / Člověk a Víra)