NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Charita ČR pomáhá Iráčanům postavit se po válce na vlastní nohy

By Publikováno 13. 5. 2020 Aktuality, Charita

Převážně křesťanský okres Hamdaniya na severu Iráku byl tvrdě zasažen boji s Islámským státem. Do oblasti se po válce pomalu vrací život, ale mnoho rodin zde jen těžko nalézá zdroj obživy. Projekt Charity ČR s podporou České biskupské konference tu proto pomáhá obnovit zemědělství na venkově a podporuje malé podnikatele ve městech.

Situace mnoha Iráčanů zůstává i po porážce Islámského státu vážná. Zejména na severu země, kde leží i okres Hamdaniya v provincii Ninewa, musela značná část obyvatel před válkou utéct. Léta konfliktu v oblasti zanechala zničená obydlí, nefunkční infrastrukturu a znehodnocenou zemědělskou půdu. Lidé, kteří se po skončení bojů postupně vrací domů, často přišli o všechno. Loni se proto Charita Česká republika zaměřila na rekonstrukci domů pro zranitelné rodiny. Letos v oblasti pomáhá lidem obnovit zdroje obživy a nastartovat podnikání.

Charitní projekt se soustředí na dvě oblasti, první z nich je podpora malých zemědělců. Destrukce způsobená intenzivními boji se zde totiž dotkla i zemědělské infrastruktury a půdy samotné. Mnoho zavlažovacích kanálů bylo zničeno, zemědělská půda byla často znehodnocena nebo zaminována a zemědělci přišli o veškerou techniku a vybavení. S pomocí projektu v okrese vyroste 25 nových skleníků a místní drobní zemědělci obdrží kvalitní sazenice, hnojiva a pracovní nářadí. Charita navíc díky spolupráci s místní správou pomůže lidem najít vhodnou půdu a poskytne také technická školení, aby zemědělská produkce v oblasti byla co nejefektivnější.

Druhou oblastí, na kterou se Charita Česká republika zaměří, je podpora drobných podnikatelů ve městech. Ti budou mít díky projektu možnost požádat o malý grant na rozjezd své živnosti a zúčastnit se také několika školení na podnikatelské a finanční dovednosti. Charita takto pomůže třiceti podnikům, které mají potenciál nabrat další zaměstnance z místní komunity a třiceti drobným podnikatelům, kteří s pomocí grantu nastartují svou živnost.

V rámci celého projektu se tak zlepší přístup k obživě pro téměř 600 navrátilců, kteří se po válce stěhují zpět domů. I díky pomoci Charity Česká republika a České biskupské konference se tak život v Iráku pomalu vrací k normálu.

Zdroj: www.cirkev.cz