NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Svěřme sv. Janovi současnou epidemii, zaznělo při sarkandrovské pouti

By Publikováno 6. 5. 2020 11 května, 2020 Aktuality, Fotogalerie, Jan Sarkander

Slavnostní bohoslužbou v katedrále sv. Václava oslavili přítomní nejen dnešní svátek sv. Jana Sarkandra, ale také 160. výročí jeho beatifikace.

Mši svatou pro osm přítomných kněží, několik přisluhujících a množství těch, kdo bohoslužbu sledovali prostřednictvím internetového vysílání, celebroval arcibiskup Jan Graubner, homilii přednesl biskup Josef Nuzík. Svatého Jana Sarkandra přitom označil za „patrona smolařů“ – mnohokrát za život se už od studií stěhoval, plánované manželství nemohl uzavřít kvůli smrti své ženy, i jako kněz byl neustále posílán na nová působiště, o okolnostech jeho mučení a smrti nemluvě. „Dlouhá byla také cesta k jeho beatifikaci, od níž právě dnes uplynulo 160 let, a dalších 135 pak trvala cesta k jeho svatořečení,“ upozornil.

Za současné epidemiologické krize si podle něj lépe než kdy jindy uvědomujeme blízkost smrti a toto vědomí, že každý může kdykoli zemřít, skýtá smutné vyhlídky. „Ti, kdo jsou perlami Moravy, perlami církve i světa, nám ale ukazují jiný rozměr, o kterém jsme slyšeli už v prvním čtení z Janova Zjevení: nemilovali svůj život natolik, že by se zalekli smrti pro Krista. Proto také svatému Janovi chceme svěřit současnou situaci, ve které se církev, svět i každý z nás ocitl,“ upozornil biskup Nuzík.

Také závěr Janova života ukazuje podle biskupa Nuzíka na to, že poslední slovo a chvála patří Bohu. „Pokud se tedy sami ocitneme v situacích, kdy se nedočkáme uznání – ať už to od druhých bude vědomé, anebo nevědomé, vzpomeňme na mučedníky, kterým se nakonec dostalo uznání od Boha,“ uzavřel biskup Nuzík svou homilii.

Jen krátce před bohoslužbou v katedrále se skupinka věřících sešla také přímo v místě, kde sv. Jan zemřel – v Sarkandrově kapli v olomoucké ulici Na Hradě. Mši svatou zde celebroval biskup Antonín Basler.

Fotogalerie (autor René Náplava)