NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

„Život mi upravovali andělé“: Vzpomínka na historika umění Františka Dvořáka

By Publikováno 24. 4. 2020 Aktuality

(foto archiv Univerzity Palackého)

Proslulý historik umění a univerzitní profesor František Dvořák provázel televizní diváky po Karlově mostě a společně s nimi se také přesouval do časů jeho mládí, kdy měl to štěstí se seznámit s řadou našich předních výtvarníků – Emilem Fillou, Janem Zrzavým, Kamilem Lhotákem a dalšími koryfeji. Narodil se před sto lety 17. dubna v Července u Litovle do rodiny strojvůdce, a přestože prožil převážnou část života v Praze, kde vystudoval dějiny umění a estetiku na Karlově univerzitě, vzpomínal na město Olomouc jako na svůj kulturní rajón.

„Slovo katolík se na škole hlavně za normalizace hodnotilo jako projev povinně negativní,“ prohlásil František Dvořák v dokumentu Jsem katolík, kde se vyznával ze svého vztahu k „nádherným hodnotám a nejnádhernějším darům, jaké můžeme dostat do života“.

Právě v normalizačním období přednášel dějiny umění jako odborný asistent na Palackého univerzitě – celých 16 let (1969–1985). „Byl přísný, nic nám neodpustil, vodil nás po olomouckých památkách a v Praze nás seznámil s Bohumilem Hrabalem, což je nezapomenutelné,“ vzpomíná jeho studentka a v současné době knihovnice na olomouckém arcibiskupství Anna Blahová.

Jak andělé zasáhli Františku Dvořákovi do života a jak vzpomínal na město svého mládí a pozdějšího působení, si můžete poslechnout ve vzpomínkové koláži, kterou připravili pracovníci Centra pro kulturu Martina Pavlíková a David Mikša.