NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Hospodaření lesníků v době epidemie

By Publikováno 30. 3. 2020 Aktuality

Aktuální koronavirová nákaza sice stromy nepostihuje, ale drastická omezení při boji s pandemií se jim také nevyhnou. Své o tom ví všichni lesníci, kteří svádí každodenní boj o zachování lesa pro budoucí generace ve stínu hrozící nákazy. Rychlý nástup jara, který probudil zimujícího kůrovce, odstartuje začátek kůrovcové sezóny dříve než v loňském roce. Omezení na hranicích a zákaz dojíždění tzv. pendlerů na pily v příhraničí Rakouska a Německa prakticky zastavilo obchod se dřevem. Lesníci se přesto nevzdávají a v novém režimu vynakládají veškeré síly na zajištění lesního hospodářství.

„Se zahájením celostátního nouzového stavu nastoupila společnost Arcibiskupské lesy a statky Olomouc do alternativního provozu, zahrnujícího vysoká hygienická opatření a co možná nejčastější práci z domu. Společnost, která zajišťuje pracovní oděvy pro naše zaměstnance, nám navíc vyrobila textilní roušky, abychom mohli vybavit zaměstnance i spolupracující živnostníky,“ popisuje aktuální chod společnosti jednatel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Petr Skočdopole.

I přes nařízená omezení musí lesníci pokračovat v jarní etapě zalesňování. Jen za letošní rok mají v plánu vysadit více než šest a půl milionu sazenic.

„Zalesňování je pro nás prioritní a proto musíme jet naplno, pochopitelně s dodržením všech bezpečnostních opatření. Podařilo se nám udržet tempo půl milionu sazenic týdně a blížíme se k polovině plánovaného množství sazenic na jarní etapu výsadby,“ vysvětluje Petr Skočdopole s tím, že uzavření hranic a zavedení opatření udělalo mnoha lesnickým společnostem čáru přes rozpočet při personálním zajištění zalesňovacích činností.

Spolu s výsadbou jde ruku v ruce i monitorování kůrovce a vyhledávání napadených stromů.

„Tvrdá omezení v důsledku boje proti koronavirové nákaze přišla v nejméně vhodnou dobu pro les, protože celou zimu vyhledávali lesníci napadené stromy, aby včas zajistili jejich těžbu ještě před probuzením zazimovaného kůrovce. Jarní rojení kůrovce přijde za 2 týdny a nikdo, komu záleží na lese, nesmí přestat těžit kůrovcem napadené stromy,“ komentuje aktuální situaci jednatel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Petr Skočdopole a na závěr dodává, že při současných karanténních opatřeních a kolapsu odbytu dříví to nikdo z vlastníků lesů bez pomoci státu dlouho nevydrží.

ALSOL