NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Kontrasty Ukrajiny objektivem fotografa Richarda Boudy. Naučí se fotit i ukrajinské děti v nouzi?

Naplánovaná událost Aktuality Charita Kalendář hlavní strana
Olomouc - Vlastivědné muzeum Mapa

Obyčejní lidé, kteří se ocitli v neobyčejné situaci. Každodenní všednost, ve které se vzájemně bijí prudké kontrasty. I to najdete na fotografiích Richarda Boudy a jeho výstavě Kontrasty Ukrajiny. „Kam se země ubírá, jsem fotografoval během více než sedmi let, od západu až po válečnou zónu na východě,“ říká Richard Bouda. Vernisáž uvede 11. února (17 hodin) ve Vlastivědném muzeu v Olomouci známý fotograf Jindřich Štreit. Následovat bude přednáška s autorem výstavy Richardem Boudou. Jak je možné na Ukrajině pomáhat, se lidé dozvědí od Arcidiecézní charity Olomouc. Výstava potrvá do 15. března.

Výstava upozorňuje nejen na tíživou situaci na Ukrajině, ale také na projekty Arcidiecézní charity Olomouc, která tam pomáhá od roku 1990. „Podporujeme např. chlapce z dětského domova v Bortnykách, kde jsme jim postavili hřiště, přispěli na hospodářské vybavení a dodnes některé z nich podporujeme ve studiu. Přispíváme také lopatynskému fondu Děti v nouzi, kde každý všední den dostanou teplé jídlo sirotci a děti ze sociálně slabých rodin,“ přibližuje Khrystyna Novodvorska z Arcidiecézní charity Olomouc. Podle ní tamní děti a mladí lidé potřebují motivaci, naději. Tou může být i nové hobby, např. fotografování. Nyní je možné je v tom podpořit koupí nového fotoaparátu. Stačí zaslat příspěvek na účet Charity: 4030207/0100. „Fotoaparát využijí tyto ukrajinské organizace při workshopech pro děti a také pro propagaci, která jim zajistí další příspěvky. Děkujeme,“ dodává Khrystyna Novodvorska.

Fakta o Ukrajině

Ukrajinu už dlouhý čas ochromuje válečný konflikt. Události na Majdanu vyvolaly v zemi politickou krizi. Na jaře roku 2014 Rusko obsadilo poloostrov Krym, což vedlo k rozpoutání války v Donbasu na východě Ukrajiny. V důsledku ozbrojeného konfliktu bylo od dubna 2014 do konce roku 2018 zabito 12 800 – 13 000 lidí a také zraněno dalších 27 000 – 30 000. Dalšího 1,5 milionu lidí opustilo své domovy, aby našlo dočasné útočiště v bezpečí, v jiných částech Ukrajiny.

Ukrajina se potýká i s velkou emigrací. Minimální plat v roce 2019 čítal 4 177 hřiven, což je 3 894 korun českých s tím, že ceny potravin jsou na Ukrajině stejné jako v České republice (např. litr mléka o obsahu tuku 3,2 % stojí 18,88 korun). Aby se tamní lidé mohli postarat o svou rodinu, odjíždějí za lépe placenou prací do zahraničí. Podle Státní statistické služby Ukrajiny opustilo zemi v letech 2015 – 2017 asi 1,9 milionu lidí, a to kvůli práci v zahraničí.

O autorovi

Richard Bouda (nar. 1. 7. 1978) fotí zejména reportážní a dokumentární fotografii, na které zachycuje různé sociální skupiny. Dokumentoval život v jednom z největších slumů světa v keňské Nairobi, či příběhy unesených kurdských žen v severním Iráku. Během „migrační krize“ zaznamenával putování uprchlíků ženoucích se po tzv. Balkánské cestě – tedy cestě z Řecka přes Makedonii, Srbsko, Chorvatsko, Maďarsko a Česko. Zaměřuje se také na objevy a expedice, např. z podzemí Venezuely, Iránu, Islandu, Severní Ameriky a Balkánského poloostrova.

Karolína Opatřilová, ACHO