NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Vánoční radost prožili potřební a opuštění lidé v arcibiskupském paláci

By Publikováno 13. 1. 2020 Aktuality

U jednoho stolu zasedla v pátek 28. prosince 2019 více než stovka lidí bez domova a potřebných spolu s přáteli z Komunity Sant’Egidio, aby oslavili narození Páně. Stejně jako v loňských letech se tento slavnostní vánoční oběd uskutečnil v nejkrásnějším sále arcibiskupského paláce.

Při slavnosti nechybělo dobré jídlo, cukroví a vánoční dárky. Paní Marcela, která žije již téměř pět let bez střechy nad hlavou, při odchodu napsala do společné kroniky: „Přestože jsem si myslela, že budou tyto Vánoce opět hroznou zkušeností a raději bych na ně zapomněla, po dnešním dni Vám můžu říct, že na ně nikdy nezapomenu. Budu s láskou vzpomínat.“

Vánoční obědy patří k tradici celosvětové Komunity Sant’Egidio již od roku 1982, v Olomouci se konal již pošesté. Stejně jako ve všech městech a místech, kde se vánoční obědy slaví, také u nás byl k jednomu stolu s potřebnými přizván i místní biskup. Jsme moc rádi, že otec Nuzík opět pozvání přijal a zasedl s námi, abychom mohli jako jedna velká rodina slavit.

Chtěli bychom touto cestou poděkovat také všem dárkům a dobrovolníkům, kteří nám s uspořádáním vánočního oběda pomohli, ať už finančně, dárkem pro potřebné či svojí pomocí… Při pravidelných pondělních službách se s potřebnými našeho města setkáváme, abychom si mohli být blíže, navázat přátelství a díky němu i hledat způsoby, jak řešit mnohdy nelehkou životní situaci kamarádů. Pokud byste s námi chtěli být v kontaktu, přijít na službu či modlitbu, jste srdečně zváni. Více informací lze najít na webu www.santegidio.cz.

Za komunitu Sant’Egidio Olomouc Magdalena Hýrková

Foto Pavel Langer / Člověk a Víra