NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Tříkráloví koledníci se chystají do ulic, aby pomáhali… Předtím je povzbudí požehnání

By Publikováno 20. 12. 2019 29 prosince, 2019 Aktuality, Charita

Tříkrálová sbírka klepe na dveře. Koledníci vyrazí do domácností v Olomouckém, Zlínském a částech Pardubického a Jihomoravského kraje už za pár dní (Tříkrálová sbírka probíhá v celé ČR od 1. do 14. ledna). Ještě předtím se stovky korunovaných králů účastní slavnostního žehnání, a to koncem prosince v Hranicích a začátkem ledna ve Vyškově, Zlíně, na Novohrozenkovsku a dalších místech.

Tříkrálová sbírka slaví v České republice 20. výročí. V Arcidiecézi olomoucké však vyšli Tři králové koledovat pro lidi v nouzi už před jednadvaceti lety. Tradicí se stalo i slavnostní požehnání koledníkům. „Letos se vydají děti v korunkách a pláštích pro požehnání do kostela Stětí sv. Jana Křtitele u nás v Hranicích. Mše se uskuteční v sobotu 28. prosince v 10 hodin. Požehnání je pro koledníky důležité, aby si uvědomili i duchovní souvislosti, aby věděli, kam jdou a co s sebou přinášejí,“ říká tříkrálová koordinátorka Radka Andrýsková z Charity Hranice. Podle ní si požehnání cení třeba koledníci z vesniček, kde křižují ulice jen dvě tříkrálové skupinky. „V kostele plném králů si uvědomí, že v tom nejsou sami, že jsou součástí něčeho velkého,“ podotýká Radka Andrýsková. Mše s požehnáním se odehrávají jen jednou v roce, je to sváteční chvíle. Letos krále povzbudí v jejich počínání biskup Josef Nuzík. Z kostela pak děti zamíří do sokolovny, kde se občerství a užijí si hudební vystoupení, žonglování Cirkusu LeVitare nebo si vyrobí vlastní originální tříkrálovou placku.

Dát možnost projevit dobrotu

Zpěv a radost. To není jediné, co tříkráloví koledníci lidem domů přinášejí. Podle prezidenta Arcidiecézní charity Olomouc Bohumíra Vitáska je to také možnost udělat dobrý skutek. „I ten nejmenší koledníček má poslání, aby především přinesl radostnou zprávu o narození Spasitele – Zachránce a dal možnost lidem projevit svou dobrotu a přispět na ty, kterým Charita pomáhá,“ vysvětluje Bohumír Vitásek.

Koledníci se sejdou při slavnostní chvíli také ve Vyškově (3. 1., 17.30, kostel Nanebevzetí Panny Marie), ve Zlíně (4. 1., 8.30, kostel sv. Filipa a Jakuba a tentýž den, 8.00, kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů) a hned na několika místech na Novohrozenkovsku – Halenkov (3. 1. v 18.00, Povýšení sv. Kříže), Velké Karlovice (5. 1., kostel Panny Marie Sněžné), Nový Hrozenkov (8. 1., 18.00, kostel sv. Jana Křtitele), Karolinka (9. 1., 18.00, kostel Panny Marie Karmelské), Hovězí (11. 1. v 8.00, kostel Máří Magdalény)

O dalších tříkrálových akcích se dozvíte na www.acho.charita.cz/aktualne/akce/

Koledníkům otvírá dveře svých domů stále více lidí. Výtěžek Tříkrálové sbírky tak každým rokem roste. V roce 2019 lidé z Arcidiecéze olomoucké přispěli potřebným neuvěřitelnými 29 828 905 korunami. 65 % výtěžku Tříkrálové sbírky zůstává v regionu, část jde na pomoc v zahraničí (v případě Arcidiecéze olomoucké to je na Ukrajinu a Haiti).

Prostřednictvím DMS mohou vyjádřit lidé jednorázovou i každoměsíční trvalou podporu. Stačí poslat na číslo 87 777 dárcovskou SMS ve tvaru:

DMS KOLEDA 30 nebo DMS TRV KOLEDA 30
DMS KOLEDA 60 nebo DMS TRV KOLEDA 60
DMS KOLEDA 90 nebo DMS TRV KOLEDA 90

Karolína Opatřilová, ACHO