NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Domácí zdravotní péče dostane pro příští rok o 30 % navíc, Charita ukončuje stávkovou pohotovost

By Publikováno 7. 11. 2019 Aktuality, Charita

Zhruba o 30 % více peněz by měl dostat v příštím roce segment domácí zdravotní péče, do mezd a platů půjde sestrám o 8 tisíc korun hrubého víc.

Ukazují to propočty odborníků z organizací, které přes půl roku o podmínkách financování vyjednávaly se zdravotními pojišťovnami, ministerstvem zdravotnictví i samotným premiérem. Výrazně jim v tom pomohla podpora 70 tisíc občanů, kteří podepsali petici Doma je doma. Rada ředitelů, nejvyšší orgán Charity, se rozhodla ukončit dosavadní stávkovou pohotovost sester. Ta trvala více než rok.

Závěrečná jednání byla velmi náročná a velmi napjatá. „Takřka do poslední chvíle před vydáním úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví jsme nevěděli, kolik z našich požadavků bude vyslyšeno. Ale podařilo se nám vyjednat zvýšení superhrubé mzdy sester v domácí zdravotní péči o 10 tisíc korun, sestry tedy obdrží o 8 tisíc hrubého navíc. Bude i lepší bodové ohodnocení výkonů. Podařilo se vyjednat i doplacení nespravedlivých regulací za loňský a letošní rok. Nedokázali jsme prosadit vše, ale i tak celkové navýšení činí zhruba 30 % oproti letošnímu roku,“ uvedla hlavní vyjednávačka za Charitu Ludmila Kučerová.

Jedná se o skok, který by měl zajistit záchranu a stabilizaci dlouhodobě podfinancované a přitom velmi efektivní oblasti veřejného zdravotnictví. „Jako zástupce největšího poskytovatele domácí zdravotní péče v zemi bych chtěl poděkovat zejména partnerům ze segmentu: Asociaci domácí péče, České asociaci sester – sekci domácí péče a odborné společnost Gratia Futurum 913, s nimiž jsme společně prosazovali své požadavky. Rovněž bych rád poděkoval zdravotním odborům a tzv. Krizovému štábu proti kolapsu ve zdravotnictví za podporu. Samozřejmě velké díky patří našim sestrám v domácí péči, které to v nelehkých podmínkách vydržely a také všem zaměstnancům, kteří je v protestech podpořili. V zátěžové situaci se potvrdilo, že jsme jednou velkou charitní rodinou. Velké díky za podporu patří i našemu zřizovateli, České biskupské konferenci. Nemůžu zapomenout ani na všechny významné osobnosti, které nám projevovaly účast, a na všechny ty, kteří petici podepsali,“ uvedl ředitel Charity Česká republika Lukáš Curylo.

Série obtížných jednání o financování domácí zdravotní péče pro příští rok začala na jaře letošního roku. Poté, co se zdravotní pojišťovny a zástupci 98 % poskytovatelů péče nedohodli na její podobě, zveřejnila Charita petici Doma je doma. Tu podepsalo během tří měsíců 70 086 občanů. Díky ní se zástupcům domácí zdravotní péče podařilo na začátku října dosáhnout veřejného slyšení před petičním výborem Poslanecké sněmovny. Během následných opakovaných jednání s premiérem za účasti ministra zdravotnictví jsme dosáhli změny úhradové vyhlášky pro příští rok i tzv. mzdových indexů.

Jan Oulík, Charita ČR