NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Spolupráce Arcibiskupského gymnázia s gymnáziem z Ružomberka pokračuje

By Publikováno 14. 10. 2019 Aktuality, Fotogalerie, Školy

Již více než 15 let trvá spolupráce Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži s Gymnáziem sv. Andreja v Ružomberku. Na počátku spolupracovaly tyto školy především na sportovním poli. Před třemi lety se poprvé osobně setkali studenti celých dvou tříd, jejich třídní učitelé a školní kaplani.

Slovenští hosté od té doby pravidelně přijíždějí do Kroměříže na podzim, studenti z Arcibiskupského gymnázia s učiteli jim návštěvu oplatí vždy v jarních měsících. Ubytování studentů je zajištěno převážně v rodinách a program během pobytu, stravování a doprovodné akce připravuje hostující škola.

Společnou část programu popisuje studentka Tereza Chytilová: „V neděli 6. října nás přijeli navštívit studenti z partnerské školy v Ružomberku. Netrpělivě jsme je vyhlíželi u kostela sv. Mořice. V šest hodin večer jsme se konečně dočkali. Tentokrát přijelo 18 dívek, chlapce nechaly doma. Vzhledem k pokročilému času jsme si všichni odvezli své hosty domů, kde čekala večeře od maminky a první seznamování. Dodatečně jsme se shodli, že jsme si všichni se svými hosty skvěle rozuměli už první večer.

V pondělí dívky čekala návštěva největších skvostů, které Kroměříž nabízí, Květné zahrady a Arcibiskupského zámku v doprovodu našich učitelů. A odpoledne přišla s programem řada na nás. Vzali jsme své slovenské hosty do Olomouce. Tentokrát nás však nečekaly památky, ale troška adrenalinu v podobě Laser-game. A následně samozřejmě možnost zakoupit pár suvenýrů v Šantovce, či posedět u dobré kávy.

Třetí den jsme vzaly naše nové kamarádky do výuky. V hodině náboženství dostaly dívky dokonce možnost se zapojit. A nakonec je čekala prohlídka školy vedená otcem Petrem Káňou. Společný program jsme zakončili v kavárně.

Ve tři hodiny jsme se museli rozloučit. Už dnes se ale velmi těšíme na příležitost, návštěvu jim oplatit. Našli jsme si totiž nové přátele.“

(ag)