NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Část výtěžku z cyklistického závodu FORCE Rusavská 50ka poputuje na rekonstrukci rusavské fary

By Publikováno 13. 8. 2019 26 září, 2019 Aktuality

Celkem dvacet tisíc korun hodlá darovat Sportovní klub Rusava z.s. na rekonstrukci střechy a podkroví rusavské farnosti. Částku věnuje z výtěžku sportovní akce FORCE Rusavská 50ka, která proběhne na území ve správě společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. Dohodli se tak zástupci obou subjektů s tím, že darovaný finanční obnos nahradí většinovou část pronájmu pozemků, kde závod proběhne.

„Organizátorům akce jsme navrhli, že dvě třetiny vyměřeného nájmu nemusí uhradit nám, jakožto správcům pozemků, ale mohou je věnovat místní farnosti. Tento krok nám přijde správný, protože finance zůstanou v regionu, jejich využití je adresné, a ještě k tomu pomohou dobré věci. Jsme velmi rádi, že zástupci Sportovního klubu Rusava na návrh přistoupili,“ uvedl jednatel společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc Petr Skočdopole s tím, že stejný model chtějí používat i v případě pořádání dalších podobných akcí na pozemcích ve správě Arcibiskupských lesů a statků Olomouc. Zároveň dodal, zbylá třetina nájmu pokrývá náklady, které musí společnost vynaložit na vytvoření podmínek pro pořádání akce, včetně nákladů spojených s omezením hospodářské činnosti v lese.

Cyklistický závod FORCE Rusavská 50ka se uskuteční v sobotu, čtyřiadvacátého srpna, a nabídne kromě hlavní soutěže i bohatý doprovodný program.

„V letošním roce pořádáme již šestnáctý ročník, který je určen účastníkům všech věkových kategorií. Jen pro připomínku, v minulých ročnících jsme měli nejmladšího účastníka ve věku deset let a nejstaršímu bylo dvaasedmdesát,“ uvedl jeden z organizátorů závodu Miroslav Ševčák a dodal, že samotná trasa povede pře oblíbené destinace Hostýnských vrchů.

„Start i cíl závodu je v Rusavě, trasa povede přes Klapinov, Tesák, Troják a Ondřejovsko. Přímo v Rusavě se návštěvníci mohou zapojit i do doprovodného programu, který je určen pro děti i dospělé,“ popsal Miroslav Ševčák a pokračoval: „Pro děti připravujeme cykloškolku, skákací hrad nebo třeba malování na obličej. Dospělí zas mohou využít služeb půjčovny kol, navštívit cyklo stánky s cyklistickou tematikou a večer samozřejmě nesmí vynechat zábavu s diskotékou a bohatým občerstvením,“ uzavřel jeden z organizátorů akce FORCE Rusavská 50ka Miroslav Ševčák.

Zdroj: ALSOL