NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Peníze na sochy pro Velehrad jsou pohromadě

By Publikováno 17. 5. 2019 24 září, 2019 Aktuality, Památky

Ke svému cíli dospěla veřejná sbírka, kterou Arcibiskupství olomoucké vyhlásilo na pořízení nových soch sv. Cyrila a Metoděje pro vstupní pilíře poutního areálu na Velehradě. Sbírka proto byla k 16. květnu 2019 ukončena.

„Prosíme dárce, aby již další peníze na sbírkové konto neposílali, potřebná částka se již sešla,“ uvedl koordinátor sbírky Martin Kučera a dodal: „Arcibiskupství olomoucké i výbor Matice velehradské jsou vděčni všem dárcům a přátelům Velehradu, kteří svou štědrostí a modlitbami pomohli dílo zrealizovat.“

Sbírka byla zahájena v roce 2017 a zapojilo se do ní více než 130 fyzických osob, množství členů Matice velehradské a dalších poutníků z ČR i zahraničí. Vznik soch podpořili také členové dalších moravských matic a farností. Cena díla je vyčíslena na 688 500 Kč a zahrnuje vše od přípravných prací a průzkumů přes pořízení a dopravu materiálu až po opracování v kamenické dílně, dopravu a montáž i všechny související práce.

Přípravy na umístění soch přitom již byly na Velehradě zahájeny. „Začátkem května mohli návštěvníci Velehradu zaznamenat drobný stavební ruch kolem vstupní brány. Připravovaly se zde kamenné konzoly. Autor Vladimír Matoušek a kameník Jan Leitgeb souběžně s tím pracují na kopírování hlav, které následně budou propracovány v detailu. Čeká je pár týdnů intenzivní práce, kdy ještě bude potřeba dokončit detaily rukou, berly, svitku a obličejů,“ shrnula postup prací architektka olomouckého arcibiskupství Blanka Roubíková.

Všechny práce i úhrady za ně podle Kučery pokračují tak, aby sochy byly na svém místě v čase velehradské poutě na začátku července. „Budou zde vítat poutníky u příležitosti připomínky 1150. výročí úmrtí sv. Cyrila a vytvoření samostatné církevní provincie v čele se sv. Metodějem (869),“ dodal Kučera.