NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Lektoři Božího slova čtyř diecézí na Velehradě

By Publikováno 15. 5. 2019 24 září, 2019 Aktuality, Lektoři

Už potřetí se na Velehradě sešli ve dnech 10.–12. května 2019 lektoři Božího slova při duchovní obnově, kterou vedl P. Marián Pospěcha. Zúčastnilo se jí přes 40 lidí z Moravy i Čech.

Oslavovat – celebrovat slovo Boží při liturgii; nemusím si zapamatovat vše, co při slavení mše svaté bylo řečeno, ale co je při liturgii podstatné, abychom vstupovali do živého a bytostného vztahu s Božím slovem; Bůh volá do služby, jsme jeho spolupracovníci, a proto otevřme svá srdce radosti z jeho povolání: „Moje ovce slyší můj hlas… Já jim dám věčný život. Nezahynou navěky… Můj otec, který mi je dal, je větší než všichni a z Otcových rukou je nemůže vyrvat nikdo…“ (Jan 10,27-30); uvědomovat si sílu a moc Božího slova, bez slova není křesťanství; Boží slovo se v nás uskutečňuje, formuje si nás a my se stále více stáváme součásti mystického Těla Kristova…

To je jen pár myšlenek z duchovní obnovy pro lektory Božího slova. Tu již potřetí vedl P. Marián Pospěcha, ostravsko-opavský kněz, farář z Dolní Lutyně, ale i moderátor TV Noe. Ostravsko-opavským biskupem byl pověřen péčí o lektorskou službu ve své diecézi. Své duchovní působení na lektory Božího slova a svou činnost pro rozvoj lektorské služby opírá o mnohaleté zkušenosti v olomoucké arcidiecézi, ve které vzdělávání lektorů Božího slova i jejich setkávání probíhá kontinuálně již 15 let. Na tomto podhoubí začalo růst lektorské společenství, kterému otec Marián nabízí duchovní obnovu, potravu i posilu v náručí Velehradu a jeho exercičního domu Stojanov. Letos se sjeli lektoři ze čtyř diecézí – z ostravsko-opavské, olomoucké, brněnské a pražské, celkem 45 účastníků, toužících probouzet svůj vztah k Božímu slovu.

Duchovní obnova měla i praktický rozměr, ve kterém účastníci měli možnost alespoň trochu poznat prostředky, které vedou ke srozumitelné interpretaci Božího slova. Tyto prostředky neslouží pouze technicky, ale napomáhají interpretovi hlouběji pronikat do smyslu Božího slova, učí lektora pozorně a bděle naslouchat „co mu Pán svým slovem říká?“ A to je to nejpodstatnější: stále se učit naslouchat Božímu sdělení, znovu a znovu, pronikat do Jeho nekonečných hloubek, aby nás slovo mohlo uzdravovat. Pozorné naslouchání, mluvní dovednost a schopnost předávat sdělení, to je celoživotní úkol interpreta v lektorské službě liturgie.

Radost, posila, pohlazení, odvaha a chuť znovu a živě přijmout lektorskou službu, síla Božího slova uprostřed společenství, které se může rozhořet jen díky společnému naslouchání a sdílení, tak by se dalo charakterizovat setkání lektorů Božího slova a to, co si odváželi v neděli 12. května do svých domovů. Další duchovní obnova pro lektory Božího slova se uskuteční opět o květnovém víkendu 2020.

Martina Pavlíková, www.kulturaslova.cz

Odkaz na fotografie