NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

FOTO: „Italské dny“ připomněly osudy válečných uprchlíků

By Publikováno 6. 5. 2019 24 září, 2019 Fotogalerie

Několikadenní program s výstavou, koncertem, besedami, prezentací knih a dětského filmu i odhalení pamětní desky připomněly 3. až 6. května 2019 osudy několika desítek rakouských Italů, pro které se před více než sto lety stal neplánovaným domovem Svatý Kopeček a okolní obce.

Několikadenní program zahájila v pátek vernisáž výstavy dobových fotografií. Arcibiskup Graubner přitom během ní upozornil na paralelu mezi osudy italských vyhnanců a životem iráckých křesťanů, kteří se v současnosti vracejí do domovů zničených tzv. Islámským státem a spoléhají přitom také na finanční pomoc českých věřících.

Italským vyhnancům pak olomoucký arcibiskup v sobotu odpoledne za přítomnosti zástupců měst a obcí v okolí italského Tridentu na Svatém Kopečku odhalil a požehnal pamětní desku. V hlavní den oslav, v sobotu 4. května, se na Svatém Kopečku představila italská kultura formou prezentace italských produktů. Návštěvníci si také vyzkoušeli konverzaci v italštině a ověřovali si znalosti o Itálii formou kvízu.

Součástí sobotního programu byla i mše svatá v katedrále v rámci arcidiecézní poutě ke sv. Janu Sarkandrovi. Ještě předtím byli členové delegace z Tridentska přijati na olomoucké radnici u primátora. Pozvání na oslavu přijal také italský historik Gianluigi Fait, který zde představil knižní novinku – v Itálii vydaný mnohasetstránkový vojenský deník lékaře Fiorio Vittoria, který v období první světové války působil i v Olomouci.

Italové byli evakuováni z okolí jihotyrolského Tridentu rok po vyhlášení první světové války. Před odchodem z domova počítali s tím, že odjíždějí jen na krátkou dobu, nakonec ale na Svatém Kopečku, v Olomouci a okolních obcích zůstali téměř čtyři roky. Jejich útrapy kromě válečné bídy ztěžovala také epidemie spály a později černých neštovic.

Italští uprchlíci byli z velké části odkázáni na pomoc místních obyvatel, charitativních institucí a státních úřadů. Zatímco v Itálii se dodnes na pomoc našich předků s vděčností vzpomíná, významnou úlohu tu hraje například emeritní tridentský arcibiskup Luigi Bressan, v našem kraji toto téma bude připomenuto poprvé.

Fotogalerie (Pavel Langer / Člověk a Víra): žehnání desky, mše svatá