NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Arcibiskup Graubner sloužil mši ve zlínské nemocnici, navštívil i pacientku, která se s ním poprvé setkala před pětatřiceti lety

By Publikováno 6. 2. 2019 24 září, 2019 Aktuality, Nemocní

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner se v úterý 6. února 2019 odpoledne setkal s pacienty a zaměstnanci Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně. Zdravotnické zařízení poctil svou návštěvou u příležitosti Světového dne nemocných.

Pro několik desítek pacientů a zdravotníků celebroval mši svatou v sále centra klinické gerontologie a při setkání s managementem nemocnice ocenil spolupráci a podporu služby nemocničních kaplanů. U lůžka navštívil také ženu, která vzpomínala na jeho působení na farnosti v Horní Lhotě u Luhačovic před pětatřiceti lety.

Světový den nemocných připadá každoročně na 11. února. Arcibiskup Jan Graubner si jej letos připomíná setkáním s pacienty a zdravotníky na dvou místech. Tím prvním byla včera zlínská nemocnice, v pondělí pak už tradičně zamíří do Fakultní nemocnice Olomouc.

„Je to jistě pocta a jsme velmi rádi, že pan arcibiskup za našimi pacienty a zdravotníky přišel. Zároveň také ocenil naši snahu o zachování pastorační péče, kterou u nás už tři roky poskytují nemocniční kaplani. Na konci loňského roku jsme se totiž s arcibiskupstvím dohodli, že od února přijmeme kaplany do zaměstnaneckého poměru, a stejně bychom chtěli letos postupovat i ve zbylých třech krajských nemocnicích. Duchovní péči považujeme za důležitou a nedílnou součást celého léčebného procesu,“ vysvětlila Lucie Štěpánková, členka představenstva Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně, která stejnou pozici zastává také v nemocnicích v Kroměříži, Vsetíně a Uherském Hradišti.

Ve zlínské nemocnici v současné době působí pět nemocničních kaplanů. Navštěvují pacienty na jejich přání u lůžka nebo i v čekárnách ambulancí. Během roku poskytnou okolo dvou tisíc intervencí. „Volají si nás lidé věřící, ale i ti, kteří praktikují víru po svém nebo jsou ateisté. Pomáháme ale také příbuzným pacientů. V těžkých životních situacích, kdy se vypořádávají s nemocí nebo i se ztrátou blízkého člověka, potřebují vlídné slovo, lidskou blízkost, naději,“ popsala Marta Hošťálková, která působí ve zlínské nemocnici a je zároveň koordinátorkou nemocničních kaplanů v olomoucké arcidiecézi.

Arcibiskupa Jana Graubnera na návštěvě doprovázel Mons. Bohumír Vitásek, biskupský delegát pro pastoraci nemocných, a také farář zlínské farnosti sv. Filipa a Jakuba P. Kamil Obr. Arcibiskup Jan Graubner zamířil ještě před mší svatou k lůžku dvaaosmdesátileté paní Marie Fojtíkové, která je hospitalizována na jednom z oddělení centra klinické gerontologie. „Objevil se najednou ve dveřích pokoje, byla jsem mile překvapená a dojatá. Řekla jsem mu, že to se tedy dnes budu modlit desetkrát. On u nás sloužil asi před pětatřiceti lety na farnosti v Horní Lhotě, měli jsme ho rádi,“ zavzpomínala usměvavá Marie Fojtíková. Mše svaté se zúčastnilo na šest desítek pacientů a zaměstnanců zlínské nemocnice.

Egon Havrlant, tiskový mluvčí nemocnic Zlínského kraje

Celá fotogalerie