NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Den české Charity oslaví v Olomouci při svatoanežském symposiu také návštěva z Vatikánu

By Publikováno 1. 11. 2018 24 září, 2019 Aktuality, Charita

Blíží se svátek sv. Anežky České a pracovníci Charit budou slavit. Sv. Anežka je národní patronkou Charity ČR již od devadesátých let, jak se loni shodla Rada Charity ČR. A to byl důvod k uspořádání celonárodní akce. Na počest sv. Anežky České se 13. listopadu 2018 v Olomouci pod záštitou arcibiskupa Jana Graubnera koná symposium „Charita a spiritualita“.

„Na oslavu přijede vzácný host z Vatikánu, kardinál Paul Josef Cordes, emeritní předseda Papežské rady Cor unum, a z německého Freiburgu očekáváme prof. Dr. Heinricha Pompeye, který v Olomouci na CMTF založil Katedru křesťanské sociální práce, deset let zde působil a v roce 2016 obdržel čestný doktorát. Jak oba hosté sdělili, do Olomouce se moc těší. Kardinál Cordes již byl jednou v Olomouci, a to na symposiu u příležitosti vydání encykliky Deus caritas est v roce 2007,“ informuje za organizátory Zdenka Kumstýřová. Kromě uvedených zahraničních hostů vystoupí na symposiu arcibiskup Jan Graubner, prezident Charity ČR biskup Pavel Posád a ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

Symposium se koná v Arcibiskupském paláci v Olomouci 13. listopadu od 9.30. Organizátory potěšil zájem o akci, protože je přihlášených 170 pracovníků Charit ze všech osmi českých a moravských diecézí a kapacita sálu je zcela naplněná. Veřejnost je zvaná na slavnostní mši svatou odpoledne od 15.30 v katedrále sv. Václava, kterou budou koncelebrovat arcibiskup Graubner a kardinál Cordes. Slavnostní mše bude obětována za pracovníky a dobrovolníky Charit a bude završením celého Dne české Charity.

Na přípravě akce spolupracují pracovníci Katedry křesťanské sociální práce CMTF UP, Caritas – Vyšší odborné školy sociální v Olomouci, Arcibiskupství olomouckého, ČBK, Charity ČR a Vzdělávacího institutu pro charitní praxi u Diecézní charity Hradec Králové. Díky finanční podpoře ČBK a Charity ČR je účast na akci pro pracovníky Charit zdarma.

Zdroj: www.desaterovcharite.cz