NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Středisko Samaritán rozšiřuje kapacitu sociálních bytů pro lidi v nouzi

By Publikováno 22. 10. 2018 24 září, 2019 Aktuality

Díky poskytnuté dotaci v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) získala Charita Olomouc nové byty pro lidi v nouzi v Přerově a Tršicích. Jedná se celkem o 7 bytových jednotek pro osoby nacházející se v tíživé životní situaci, které pro nízký příjem nedosáhnou na běžný komerční nájem. V nově opravených bytech tak našla důstojný domov matka samoživitelka se čtyřmi dětmi i starší manželská dvojice.

Paní Alena žila dlouhé roky se svým partnerem a čtyřmi dětmi v objektu, který neodpovídal standardům současného bydlení. V domě nefungovala elektřina, netekla voda, netopilo se. V posledních letech jejich soužití se partner paní Aleny stával stále více agresivním a paní Alenu fyzicky napadal. Když přišel o práci, rodina neměla ani na nejzákladnější potřeby. Paní Alena se odhodlala navštívit přerovskou Charitu, kde ji pracovníci nasměrovali k projektu sociálního bydlení Charity Olomouc. Po vyřízení nezbytných záležitostí se paní Alena se strádajícími dětmi okamžitě přestěhovala do připraveného sociálního bytu.

Díky poskytnuté dotaci zakoupila Charita Olomouc v loňském roce čtyři byty v Přerově, kde již našlo nový domov 12 osob. „Počet lidí bez domova v České republice dlouhodobě narůstá. To je zvláště patrné i u nás v Olomouci, kde lidé s nízkými příjmy nemají šanci dosáhnout na důstojné bydlení,“ vysvětluje zástupce vedoucího střediska Samaritán Jan Buka. Jedná se především o matky samoživitelky, starší lidi s nízkými příjmy nebo osoby, které dostaly výpověď z bytu a ocitly se tak bez střechy nad hlavou.

Na podzim byla rovněž ukončena rekonstrukce horního patra fary v Tršicích. „V objektu se nyní nacházejí tři sociální byty vhodné například pro menší rodinu, manželský pár a jednotlivce. Přízemí fary bude i nadále sloužit farnosti,“ sděluje Jan Buka. V projektu rekonstrukce fary v Tršicích se tak setkává projekt nájemního sociálního bydlení spolu s prostorem určeným pro farnost. „Přejeme si vytvořit komunitní prostor jak pro farnost, tak pro nájemníky a pracovníky našich sociálních služeb,“ přibližuje Jan Buka. V objektu sídlí rovněž pečovatelská služba Charity Olomouc.

Do nejrizikovější skupiny ohrožené ztrátou bydlení spadají matky s dětmi, osoby sociálně vyloučené nebo ohrožené sociálním vyloučením a senioři. Specifickou skupinu osob tvoří oběti trestných činů a osoby dlouhodobě znevýhodněné na trhu bydlení. „Novou zkušeností je pro nás nabídka bydlení pro rodiny. Jsme rádi, že tento projekt umožní vytvořit dobré zázemí pro děti, které jsou nepříznivou sociální situací traumatizovány,“ přiblížil Petr Prinz, zástupce ředitelky Charity Olomouc.

Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky podpořilo projekt střediska Samaritán „Kde domov můj“ dotací v celkové výši 8 168 000 korun.

Eva Štefková, Charita Olomouc