NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Na Vánoční balíčky se letos těší 414 chudých dětí z Ukrajiny

By Publikováno 10. 10. 2018 24 září, 2019 Aktuality

Chaloupka, ve které žijí dvě cizí rodiny. Nevede k ní silnice, cesta je bahnitá, plná děr. V ukrajinském Lopatynu takhle bydlí desetiletý Roman. Chlapec má Downův syndrom, rodina je velmi chudá, loni neměla doma ani vánoční stromeček. O to víc chlapci udělal radost Vánoční balíček. Čeští dárci mu poslali sportovní bundu, papírové skládačky a hakisak. Největší radost mu udělal fotbalový míč, se kterým si hned zakopal. A Roman nebyl jediný, kdo měl radost, usmívali se babička s dědečkem i sousedé. Arcidiecézní Charita Olomouc dopravuje dárky na Ukrajinu každý rok, letos má na seznamu 414 potřebných dětí, které zájemci z ČR mohou obdarovat. Je to o 73 dětí víc než loni.

Charita začala rozdávat dárečky ukrajinským dětem před zhruba deseti lety. Vše začalo pár dárky v dětském domově v Bortnykách. Tam rozdají Chariťáci balíčky od dárců i letos. „Dále zamíříme za dětmi, které jsou zařazeny do fondu Děti v nouzi v Lopatynu a za dětmi ze sociálně slabých rodin, o které se starají Charity Kolomyja a Ternopil. Některé z těchto rodin poznamenal válečný konflikt na východě země,“ přibližuje za Arcidiecézní charitu Olomouc Anna Borková.

Lidé, kteří se chtějí do akce Vánoční balíček zapojit, si mohou vybrat konkrétní dítě po domluvě s Charitami v Arcidiecézi olomoucké (Olomoucký kraj a část Pardubického, Zlínského a Jihomoravského kraje). Bližší informace najdou na webu www.acho.charita.cz. Přes banner Vánoční balíček se dostanou na seznam dětí, kde se dozví, kolik je jim let a jakou velikost oblečení a obuvi mají. „Dárci mohou poslat vše, co udělá dětem radost, kromě cukrovinek a potravin, které v balíčku být nesmí. Balíček pro jedno dítě by měl obsahovat pouze nové věci, a to v hodnotě kolem 1 000 korun. Hmotnost zásilky by neměla přesáhnout 4 kilogramy,“ pokračuje Anna Borková. Ti, kteří se nedostanou k internetu nebo do nejbližší Charity, se mohou na detaily dotázat i po telefonu na čísle: 581 115 218.

Dárci balíčky odešlou nebo dopraví na nejbližší Charitu nejpozději do 4. prosince. Během ledna pak pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc osobně rozdají dárky dětem na Ukrajině.

Balíčky putují do dětských domovů, sirotčinců a také do sociálně slabých rodin v Bortnykách, Kolomyji, Ternopilu a Lopatynu.

Karolína Opatřilová, ACHO