NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Přemrštěná finanční náhrada? Spíš velkorysost církve…

By Publikováno 2. 10. 2018 24 září, 2019 Aktuality, Hospodaření

Rozpadající se stodoly místo historických sídel, i to je jedna z podob majetkového narovnání státu s církvemi na území olomoucké arcidiecéze. Zatímco řadu honosných budov v centru Olomouce si stát ponechal a vyměřená finanční náhrada neodpovídá jejich hodnotě, zpět se arcibiskupství vracejí hospodářské objekty ve stavu, kdy jen náklady na opravy dosahují stamilionových částek.

Olomoucké arcibiskupství dostalo v rámci restitucí zpět čtyři hospodářské dvory: tři z nich se nacházejí na Javornicku (Bernartice, Žulová a Žulová – Dolní Dvůr) a čtvrtý v Chropyni na Kroměřížsku.

Žulová (zdroj: Arcibiskupství olomoucké) Žulová – Dolní Dvůr (zdroj: Arcibiskupství olomoucké) Bernartice (zdroj: Arcibiskupství olomoucké) Chropyně (zdroj: Arcibiskupství olomoucké)

Trochu jiný obrázek ovšem skýtají snímky budov, které stát vydat odmítl. Jen v samotné Olomouci se takových objektů, které církvi nebyly vráceny, najde mnoho: ať už jsou to bývalé kanovnické domy v ulicích Wurmova a Křížkovského, tzv. Lidový dům na třídě 1. máje, bývalé kláštery sester klarisek na nám. Republiky, sester dominikánek v Řepčíně a sester voršilek v Kateřinské ulici, anebo premonstrátský komplex Klášterní Hradisko. Opravdu si někdo může myslet, že finanční náhrada je přemrštěná?

Vojenská nemocnice Olomouc, Klášterní Hradisko (autor: Lehotsky, Wikipedia.org) Vlastivědné muzeum, bývalý klášter klarisek (autor: Darwinek, Wikipedia.org) Klášter sester voršilek (zdroj: Arcibiskupství olomoucké) Mateřská, základní a střední škola, Olomouc-Řepčín, bývalý klášter dominikánek (autor: ŠJů, Wikipedia.org)
Lidový dům, třída 1. máje (zdroj: Arcibiskupství olomoucké) Wurmova 7, budovu bylo arcibiskupství nuceno odkoupit zpět od Univerzity Palackého (zdroj: Arcibiskupství olomoucké) Křížkovského 10 (zdroj: Arcibiskupství olomoucké) Křížkovského 12 (zdroj: Arcibiskupství olomoucké)