NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Idonel končí 9. třídu. Díky droždínským školákům

By Publikováno 28. 6. 2018 24 září, 2019 Aktuality

Zážitky ze školy v přírodě a kam vyrazí o prázdninách na dovolenou. O tom letos píší v dopise svému spolužákovi páťáci ze Základní školy Droždín. Idonelovi je 17 let a dokončuje 9. třídu. Dopis otevře až v haitském Baie de Henne v dalekém Karibiku. Přesouváme se z malebného moravského venkova, kde teče z kohoutku pitná voda do vyprahlé a přírodními katastrofami sužované země.

Idonel žije s rodinou v malém domku, u kterého pěstují plodiny a chovají dobytek. Jeho otec vyrábí dřevěné uhlí. Rodina je chudá. Idonel si přeje být ošetřovatelem. Díky českým dárcům a Arcidiecézní charitě Olomouc se mu to třeba podaří.

Stačí zaslat každý rok 6 500 korun a jedno chudé dítě z Haiti může chodit do školy, kde kromě vzdělání dosáhne i na teplé jídlo denně. To mnohé děti doma nemají. Žáci z droždínské školy a jejich rodiče takto podporují Idonela přes Charitu dlouhá léta. „Zrovna ve středu jsme pořádali Zahradní slavnost pro naše žáky, ale i veřejnost. Maminky napekly nejrůznější dobroty a prodávaly je u nás na jarmarku, čímž se podařilo nastřádat peníze na Idonelovo vzdělání,“ upřesňuje za Základní školu Droždín Jitka Šidláková. Podle ní na slavnost zamířilo kolem dvou set lidí. Adopce na dálku na Haiti zpestřuje droždínským školákům i jiné dny. V minulosti je navštívila například indická řádová sestra Renee, která s Arcidiecézní charitou Olomouc spolupracuje a pomáhá chudým v Karibiku už dlouhá léta. „Děti se tak seznámí s tím, jak se žije na Haiti, jak žije jejich spolužák Idonel… Za ta léta je z něj už velký chlap,“ usměje se paní učitelka. Droždínští nyní čekají na Idonelovo vysvědčení a také zprávu, zda bude pokračovat ve studiu i na střední škole.

Na Haiti školní rok končí v polovině června. Vedení tamních škol v těchto dnech posílají Charitě vysvědčení podporovaných žáků. Ta je pak zprostředkuje adoptivním rodičům. „Zatím nám dorazily vysvědčení ze školy v Baie de Henne. Čekáme ještě na další a bude jich hodně. Aktuálně máme do adopce zařazených 361 dětí a stále přibývají. Zájem o to chodit do školy totiž na Haiti roste. Například v Gonaïves otevřou v příštím roce sedmou třídu, dosud měli tříd šest,“ uvádí Klára Lőffelmannová z Arcidiecézní charity Olomouc.

Na Haiti je 50% negramotnost. Rodiče mnohých haitských školáků sami do školy nechodili. Se vzděláním přitom mají děti a mladí větší šanci zlepšit budoucnost sobě i celé své rodině. Navíc dostanou teplé jídlo a také radu či zdravotní ošetření v případě potřeby. To může zachránit i životy. Děkujeme českým dárcům za jejich zájem a podporu.

Karolína Opatřilová, ACHO