NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

Při mediální pouti na Velehradě se lidé učili poznat falešné zprávy i šířit radostnou zvěst

By Publikováno 14. 5. 2018 24 září, 2019 Aktuality

Poprvé na Velehradě a poprvé s doprovodným programem ve formě přednášek i her pro děti se v sobotu 12. května 2018 uskutečnila pouť médií v rukou křesťanů. Mši svatou v předvečer Světového dne modliteb za sdělovací prostředky, který připadá vždy na sedmou neděli velikonoční, jako hlavní celebrant slavil pomocný biskup Josef Nuzík.

„Den modliteb za sdělovací prostředky můžeme nejlépe slavit projevem vděčnosti vám všem, kdo v médiích pracujete, i vám, kdo jste je přijali za svá,“ upozornil ve své homilii biskup Nuzík a zmínil i vděčnost za to, že žijeme v době umožňující svobodné fungování médií.

Připomenul pak slova papeže Františka z jeho poselství ke dni sdělovacích prostředků, že novinář má být novinářem míru. „Nemá svět idealizovat a vyhýbat se vážným problémům, ale svou práci musí vnímat jako službu lidem a předávat dobré poselství,“ připomenul biskup Nuzík. Úkolem novináře je podle něj rozkrývat skrytý význam událostí a odhalovat jejich pozadí. „Proto se za vás novináře modlíme. Dnešní dobu provázejí falešné zprávy, které není možné zastavit, a jediná strategie je nejít cestou senzace.“

Tento úkol je přitom podle něj společný všem lidem. „Každý z nás přináší vlastní zpravodajství, a když se vracíme z práce, návštěvy nebo kostela, referujeme o tom,“ řekl a dodal: „Všechna média mají mít za cíl formovat člověka, zapalovat láskou k dobru. Modleme se, aby to dokázal každý z nás.“

Na téma falešných zpráv se pak zaměřil také doprovodný program. Pracovnice Tiskového střediska České biskupské konference Nela Fabiánová představila mediální krajinu v ČR a zástupci Katolického týdeníku, Vyšší odborné školy publicistiky a Televize Noe (Kateřina Koubová, Karel Satoria, Aleš Pištora, Lukáš Jirsa) pak debatovali o papežově poselství zaměřeném na fake news a žurnalistiku míru.

Na své si ale přišly i děti, pro které připravili soutěžní hru v okolí Velehradu pracovníci sociální sítě Signály.cz. Dospělí návštěvníci se pak mohli zaposlouchat do vystoupení písničkáře Petra Hudce a pro všechny byly připraveny stánky s bohatou nabídkou širokého spektra médií v rukou křesťanů.

(gra)

Fotogalerie (zdroj: Člověk a Víra)