NAVRCHOLU.cz
Skip to main content

FOTO: Komunita Sant’Egidio slavila s lidmi bez domova i s arcibiskupem Graubnerem

By Publikováno 30. 4. 2018 24 září, 2019 Fotogalerie

V rámci oslav 50. výročí komunity Sant’Egidio za přítomnosti arcibiskupa Jana Graubnera se v Bezručových sadech v Olomouci uskutečnil velký jarní piknik s programem. Předcházela mu mše svatá v kapucínském kostele Zvěstování Páně. Foto Pavel Langer / Člověk a víra

„Na základě Evangelia být blízko potřebným tohoto světa.“ Tak by se dala ve zkratce shrnout činnost Komunity Sant’Egidio, jejíž 50. výročí si v tomto roce připomínáme. V Olomouci se při této příležitosti konala v neděli 29. dubna děkovná mše svatá, na jejíž slavení přijal pozvání arcibiskup Jan Graubner. V kostele Zvěstování Páně se tak sešli členové a příznivci Komunity, lidé bez domova i všichni, kteří toužili padesátiletí Komunity oslavit. Poté následoval piknik v Bezručových sadech.

„Jsem hlavně rád, že jsme mohli být pospolu,“ okomentoval společný piknik jeden z přítomných. A právě to bylo účelem celého setkání. Mít možnost sdílet se, trávit spolu čas a zajímat se jeden o druhého, nezávisle na našem postavení, penězích či životních okolnostech. Mezi lavičkami rozprostřenými v olomouckém parku se podával všem asi 150 hostům guláš, hrála hudba a celé odpoledne se neslo v duchu přátelského setkání. Mnozí z přítomných ocenili možnost zahrát si šachy či fotbal. Někteří však naopak rádi zůstali u klidného rozhovoru, možnost popovídat si byla také s arcibiskupem Janem, který zůstal i na piknik, a tak jsme ho mohli nalézt v živém rozhovoru s lidmi bez domova stejně jako s mladými z Komunity.

Komunita Sant’Egidio se již od svého vzniku v roce 1968 snaží žít Evangelium společně se všemi, zvláště s těmi, kteří to nejvíce potřebují – lidmi na ulici, opuštěnými starými lidmi či těmi, kteří hledají bezpečí v útěku před válkou. Na samém počátku byl sen – mladý Andrea Riccardi začal spolu se svými přáteli číst Evangelium a společně konkrétně žít službu chudým. Kráčeli s Božím slovem, a díky tomu začali cítit zodpovědnost nejen za své město, ale za celý svět, a tak se v následujících desetiletích Komunity rozšířila do celého světa. Najít ji tak můžeme dnes také v České republice – v Praze, Brně, Olomouci a Ostravě. Pravidelná každotýdenní služba spočívá ve společném setkávání, navazování přátelství s potřebnými a v konkrétní pomoci. Více informací na www.santegidio.cz.

Magdalena Hýrková

Celá galerie